Annons
Annons


Lingonkaka med julsmak

Ljuvlig saffranskaka med härlig citronglasyr!

lingonkaka med saffran

Tid: ca 55 min

1 kuvert saffran + 1 sockerbit + 1 msk okryddad sprit
1 msk rivet citronskal
saft av 1 citron
200 g smör
2 1/2 dl strösocker
3 stora ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Glasyr:
ca 2 dl florsocker
1–2 msk pressad citronsaft
lingon

1. Stöt saffran och sockerbit i mortel och lös upp med brännvin. Blanda med citronskal och -saft. Låt dra en kort stund.
2. Vispa smör och socker poröst. Rör ner ett ägg i taget.
3. Blanda mjöl med bakpulver och rör ner i äggsmeten. Tillsätt saffran/citron.
4. Häll smeten i en smord form, ca 1 1/2 lit. Grädda i 200°, 35–40 min. Prova med sticka, den ska bli precis torr. Låt kallna och lossa bottnen.
5. Rör samman glasyren. Skeda över glasyren och garnera med lingon.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Erik Karlsson

 

LÄS OCKSÅ

(14)
(162)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…