Annons

Annons

Annons

Julstjärnans dag

I dag lördag den 12 december firas Julstjärnans Dag i hela Europa. Passa på att glädja någon du håller kär med en vacker stjärna. Det är också en fin present till dig själv. Stjärnan lyser och piggar upp i vintermörkret.

Julstjärna

Julstjärnan är julens populäraste blomma. Foto: Blomsterfrämjandet

Att fira julstjärnans dag har gjorts ända sedan början av 1800-talet. Då fanns det en amerikansk ambassadör, Joel Poinsett, stationerad i Mexico. Han var en passionerad botaniker och i Mexico upptäckte han vildväxande julstjärnor som kan bli fyra meter höga. Joel Poinsett blev mycket förtjust i de vackra julstjärnebuskarna och tog med sig växten hem till USA.

Till hans ära gav man växten namnet Poinsettia, vilket fortfarande är julstjärnans namn i många länder. Man firar Poinsettia day och som tradition ger man varandra en julstjärna, en trevlig sed som blir mer och mer populär även i Europa.

Det vetenskapliga namnet fick julens stjärna i Berlin, där hon blev katalogiserad och fick namnet Euphorbia pulcherrimasom betyder den vackraste Euphorbian.

Lyckas med julstjärnan

Titta i butiken lite extra noga på hur plantan ser ut. Friska gröna blad under de färgrika högbladen samt knoppiga gulgröna blommor visar att det är ett bra exemplar. Blommorna på julstjärnan är inte de färgglada högbladen utan de små gula blommorna i dess mitt.

Julstjärnan är känslig för låga temperaturer och drag, välj därför blommor som stått väl skyddade i butiken. Köp aldrig plantor som säljs utomhus!

Genom kyla och blåst hem? Nej tack!

Även om julstjärnans namn indikerar att den trivs på hösten och vintern vill stjärnan ha det varmt och ombonat. Se därför till att julstjärnan är väl inpackad under transporten hem.

Ljus placering

Julstjärnan trivs bäst ljust och i normal rumstemperatur. Den klarar att stå nära värmekällor som element, men undvik att ställa den i direkt drag.

Små doser vatten

När det handlar om vattning gäller små regelbundna doser av ljummet vatten, gärna med svag näringslösning så håller färgen längre. Undvik ”våta fötter” där kvarstående vatten finns kvar i ytterkrukan eller fatet

Här får du fler tips om julstjärnor!

LÄS OCKSÅ

(0)
(1)Annons


Annons
Senaste från allas