Annons
Annons


Kan äggvitan bli övervispad?

vispad-aggvita

Kan man vispa äggvita för länge? När jag skulle göra maräng, vispade jag vitan så länge att själva skummet blev hårt, men dessvärre något vattnigt. Det var precis som om äggvitan släppte ut vätskan.
Margareta

Annons

Ja, det verkar som om du har vispat för länge. Skummet blir då alldeles frasigt och det vätskar sig.

När man vispar äggvita bör man börja lite långsamt, så att vitan tänjs ut. Sedan ökar man på vispningen tills äggvitan bildar ett fast skum med mjuka toppar, då är det klart. Ett gammalt knep är att vända bunken uppochner. När äggvitan är färdigvispad ska skummet bli kvar i bunken.

Det fungerar bra att vispa med elvisp, men man får störst volym om man vispar för hand med spiral- eller ballongvisp, eftersom man då får in mest luft.

Det är förstås viktigt att bunke och redskap är absolut helt rena och fettfria, annars går det inte att vispa vitan.

Läs också: 

Ett nytt sätt att göra maränger utan att vispa!

Marängtårta med frukt och bär – glutenfritt

Marängsviss med passion – klassiker med tvist

 

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…