Annons

Annons

Annons

Känner du till nyponets hälsohemlis?

Proppfull med vitaminer, mineraler och antioxidanter är nypon en superfrukt för hälsan. Det stärker inte bara immunförsvaret – nu har forskarna lagt fram bevis för ytterligare en hälsohemlis…

Nypon och te i kopp.

Nu har forskarna bevisat nyponets hälsoeffekt på ännu ett område.

En fjärdedel av befolkningen lider av ledvärk. För den som har ont i lederna är det inte ovanligt att anta en ansträngd gångstil, vilket kan bidra till ytterligare smärta.

Men nu har forskarna lagt fram bevis för en effektiv och helt naturlig behandling mot begränsad rörlighet – nypon!

Stärker knäna

Det är danska forskare vid Parker Institute som har undersökt huruvida nypon kunde förbättra funktionen i knäna under promenader – något som tidigare hävdats inom naturläkemedelsbranschen.

Deltagarna i studien observerades med avancerad kamerateknik, tryckmätande golv och datalogaritmer. Forskarna kunde därmed kartlägga samtliga deltagares gångmönster före och efter tillskott av nypon.

– Biomekanisk analys av gång är en metod som objektivt och kvantitativt mäter funktion och användning av en led, till exempel ett knä, under fysiska ansträngningar. Under studien kan vi mäta alla eventuella förändringar vilket ger en tydlig bild av nyponets inverkan, säger Marius Henriksen, chef för gång- och rörelselaboratoriet vid Parker Institute.

Bättre på 12 veckor

Resultaten visade entydigt att tillskott av nypon bidrog till att knäts funktion och rörlighet förbättrades på bara 12 veckor.

– Det här är en central studie, den första som objektivt mätt nyponets egenskaper. Nypon har länge använts som en kompletterande produkt vid ledbesvär, men det har saknats bevis på att nypon faktiskt förbättrar rörligheten i lederna. Tills nu alltså, säger professor Henning Bliddal vid Parker Institute.

Läs också: Här är de 10 största C-vitaminbomberna!

Källa: Orkla Health

LÄS OCKSÅ

(53)
(0)Annons


Annons
Senaste från allas