Annons
Annons

Annons

Fikamumsiga kladdkakerutor med fikon

Kladdkaka till alla! 35 härliga rutor fyllda med små bitar av fikon. Grädda inte för länge! Kakorna ska vara lite kladdiga när du tar ut dem, de stelnar när de har kallnat. Har du inte fikon kan du ta dadlar i stället.

Kanel och fikon gör kladdkakerutorna extra goda!

Kanel och fikon gör kladdkakerutorna extra goda!

Kladdkakerutor med fikon och kanel

35 st
Tid: 50 min + tid för kakan att kallna

150 g torkade fikon
400 g margarin eller smör
7 dl strösocker
4 dl kakao
1 msk kanel
1/2 tsk salt
8 ägg
5 dl vetemjöl

Chokladganache:
150 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
2 msk smör

Garnering:
ev jordgubbskulor

1. Skär bort skaften på fikonen och skär resten i små bitar.

2. Smält matfettet i en kastrull.

3. Häll matfettet i en bunke tillsammans med socker, kakao, kanel, salt och ägg. Blanda. Rör sist ner mjöl och fikon. Bred ut smeten i bakpappersklädd långpanna, 30×40 cm.

4. Grädda mitt i ugnen i 175° , 15–20 min. Låt kakan kallna ordentligt, gärna över natten.

5. Dela chokladen i bitar och lägg dem i en skål. Värm grädden i en kastrull och häll den över chokladen. Tillsätt smöret i små bitar och rör en stund så att allt blandas. Låt svalna.

6. Bred ganachen på kakan och skär i rutor. Strö eventuellt över lite jordgubbskulor.

Av Kristina Eriksson
Foto: Annika Broman

Prova också: Kladdkaka med lakrits

 

LÄS OCKSÅ

(45)
(0)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…