Annons

Annons

Annons

Kobra tar en titt i hjärnan!

Kobra tar lite annorlunda grrepp på hjärnan i onsdagens avsnitt. Foto: SVT

Kobra tar lite annorlunda grrepp på hjärnan i onsdagens avsnitt. Foto: SVT

Hjärnan är kroppens viktigaste organ – enligt hjärnan. Och organet är just nu på allas läppar. En strid ström av böcker med hjärnan i huvudrollen, hjärnforskning längs nya spår och EU-miljarder för att på konstgjord väg försöka skapa en mänsklig hjärna. Men vad är egentligen en hjärna utan kropp?

Den kända amerikanska författaren Siri Hustvedt har skrivit om hjärnan och om sina oförklarliga skakningar i ”Den skakande kvinnan – eller en historia om mina nerver”. Hjärnforskaren Mark Solms är banbrytande i att förena biologi med psykoanalys. De båda träffas regelbundet på Arnold Pfeffer Centre i New York – en mötesplats för de som vill studera hjärnan såväl inifrån som utifrån. Det sker med hjälp av neuropsykoanalys – ett begrepp som Solms skapade i slutet av 1990-talet. Och för ett halvår sedan kom han med en teori som bokstavligen vände upp och ner på hjärnan.

Manhattanbon Susannah Cahalan var framgångsrik reporter på New York Post då hon drabbades av en personlighetsförändring med paranoia, hallucinationer och aggressivitet. Allt skildrat i boken ”Blackout: När min hjärna blev min fiende”. För ”Kobras” programledare Kristofer Lundström berättar hon om hur hennes liv förändrades helt.

Kan kulturen hjälpa hjärnan? I det landsomfattande projektet ”Möten med minnen” gör 83 museer specialanpassade konstvisningar för personer som drabbats av demenssjukdom. ”Kobra” är med när Nationalmuseums utställning ”Barockt” visas för en grupp alzheimerpatienter.

Kobra – Hjärnan: Onsdag 21 maj, kl 21.30. SVT1

 

 

LÄS OCKSÅ

(2)
(0)Annons


Annons
Senaste från allas