Annons
Annons


Suverän kolapaj med rostade hasselnötter

Bjud på något riktigt läckert! Segt, knaprigt och sprött i samma form. Servera med hallon och krämig vaniljfraiche. Sött och syrligt i fin smakbrytning.

Vill du kan du strö över lite flingsalt innan du lägger på hasselnötterna. Det lyfter kolasmaken ännu mer.

Vill du kan du strö över lite flingsalt innan du lägger på hasselnötterna. Det lyfter kolasmaken ännu mer.

Kolapaj med hasselnötter

8–10 port

Pajskal:
1 dl havregryn
3 dl vetemjöl
100 g smör
1 1/2 msk socker
1/2 tsk bakpulver

Fyllning:
1 1/2 dl ljus muscovadosocker
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl vispgrädde
1/2 msk kakao
50 g smör
150 g hasselnötter

Annons

Tillbehör:
4 dl crème fraiche
4 tsk vaniljsocker
hallon

1. Blanda ingredienserna till pajskalet i en mixer. Tryck ut degen i en form med avtagbara kanter. Ställ in ca 30min i kylen.

2. Klä formens botten och kanter med aluminiumfolie så att inte degkanten sjunker ner. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 200° ca 10 min. Häll muscovado, sirap, grädde, kakao och smör i en kastrull och låt puttra i ca 10 min.

3. Rosta nötterna i en torr och het stekpanna. Lägg dem i en torr handduk och gnugga runt så att du får bort det mesta av skalet. Grovhacka nötterna.

4. Häll kolan i pajskalet och strö över nötter. Ställ pajen i kylen i ca 2 tim för att stelna. Rör samman crème fraiche med vaniljsocker. Servera den och hallon till pajen.

Av Fia Arosenius Ahlanzberg
Foto: Caroline Tengen

Baka mer med kola. Klicka HÄR

LÄS OCKSÅ

(4)
(2)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…