Annons
Annons


Laga mästerkocken Klara Linds tomatsoppa 

Den rätt Klara Lind är mest stolt över under sin tid i tävlingen Sveriges mästerkock är tomatsoppan gazpacho. – När jag gjorde den funkade allt för mig, säger hon. Den finns också med i hennes nya bok.

Tomatsoppan gazpacho är Klara Linds eget faovritrecept från TV-tävlingen Sveriges mästerkock.

Gazpacho – tomatsoppa

4 portioner
10 minuter + 1 timme

1 gurka
1 silverlök
2 vitlöksklyftor
8 solmogna tomater
1 chili
2 msk rödvinsvinäger
1 lime, saft och skal
1 citron, saften
2 dl utspädd grönsaksfond (enligt anvisning på förpackningen)
salt och peppar

Annons

Krutonger:
2 skivor dagsgammalt vitt bröd
olivolja, till stekning
salt

Till garnering:
tomater i olika färger och former
gurka
färsk körvel
färsk mynta
färsk oregano

1. Skala och kärna ur gurkan. Skala lök och vitlök.

2. Skär tomater, gurka, lök och chili i grova bitar ochlägg i en blender. Tillsätt vinäger, limesaft och -zest, och grönsaksfond. Mixa till en slät soppa och smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylskåpet tills den är kyld men inte kylskåpskall.

3. Dra isär brödet i mindre bitar och stek i olivolja i en stekpanna på medelvärme. Salta och låt rinna av på hushållspapper.

4. Servera soppan i djupa tallrikar med krutongerna och fint skuren tomat, gurka och färska örter.

TIPS! Det är jätteviktigt att välja saftiga tomater med mycket färg och smak, det gör hela rätten. Prova gärna att laga den med olika sorters tomater, den får en lite annorlunda smak beroende på vilken sort du använder

Av Klara Lind
Foto: Frida Wismar

Läs också:

Klara fick poliseskort till skolan varje dag

LÄS OCKSÅ

(36)
(0)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…