Annons

Annons

Annons

Lär dig skillnaden på ”huvudvärk” och huvudvärk

Det är skillnad på huvudvärk och huvudvärk.

Bultande huvud och spänningar i musklerna kan störa dig i vardagen. Men tycker du att det är svårt att skilja symtomen från varandra och att veta när du ska reagera? Läs då det här!

Huvudvärk förekommer i flera olika former. Lär dig känna skillnad på smärtan. Den danska sajten alive.sk har pratat med en specialist på det danska huvudvärkscentrat vid Glostrups sjukhus. Vi tar oss friheten att här publicera en bearbetad version av dess danska text.

Gå till läkare!
Ett av de viktigaste råden är att om huvudvärken är mycket besvärande eller uppstår plötsligt, då ska du gå till läkare. Kom ihåg att du inte bör ta smärtstillande tabletter som exempelvis Ipren mer än 14 dagar per månad och Kodimagnyl omkring åtta dagar i månaden.

Här är en lista på fyra olika typer av huvudvärk:

Migrän
Symptom: Bultande och pulserande smärta som känns som att ha en discolåt i mitt huvud. Smärtan är begränsad till ena sidan av huvudet och kombineras med illamående och ljuskänslighet.
Diagnos: Du lider av migrän, och det ger stor smärta. Fundera på vad som utlöser det – det är faktiskt det viktigaste att undvika det. Utlösande faktorer kan exempelvis vara ökad stress eller din alkoholkonsumtion. Om du ändå inte lyckas förhindra migränanfallen, kan medicinering förbättra ditt tillstånd.

Spänningshuvudvärk
Symptom: Milt tryckande eller stramande huvudvärk på båda sidorna av huvudet.
Diagnos: Spänningshuvudvärk orsakas av oönskade muskelspänningar. En del av orsaken kan vara en felaktig arbetsställning eller stress. Spänningshuvudvärk kan behandlas med smärtstillande medel.

Hormonutlöst migrän
Symtom: Bultande huvudvärk som känns som migrän, men som inträffar ungefär var fjärde vecka.
Diagnos: Hormonutlöst migrän. Den bästa behandlingen är att du låter bli att pausa om du tar p-piller.

Huvudvärk vid fysisk aktivitet
Symptom: En ”svag” huvudvärk som sitter i huvud och nacke och som blir värre av fysisk aktivitet.
Diagnos: Detta är också vanligtvis en spänningshuvudvärk som orsakas av muskelspänningar. Det kan också vara typiska migrän-symtom, särskilt om du märker av den vid fysisk aktivitet

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)


  • Jessica

    Vad är då en bultande huvudvärk som reagerar och blir värre när man rör på huvudet? Inget illamående eller ljuskänslighet, och händer nån gång per månad. Inga p-piller som kan orsaka.


Annons


Annons
Senaste från allas