Annons
Annons


Lax med osttopping

Läcker lax med krämigt täcke av färskost och gräslök. Bekväm mat som lagar sig själv i ugnen!

Krämigt täcke av färskost och vitlök förgyller laxen.

Härligt saftig lax med krämigt täcke.

8 port
Tid: 1 tim

2 kg laxfilé, hel i bit
1 1/2 tsk salt
2 krm grovmald peppar
200 g philadelphiaost, gräslök eller vitlök och örter
1 dl crème fraiche
1 msk hackad gräslök

Grönsaker:
1 kg små potatisar
300 g morötter
3 paprikor, gul och röd
3 rödlökar
200 g sparris
200 g sockerärter
2 krm grovmald svartpeppar
75–100 g mâchesallad
1/2 dl hackad gräslök
1/2 msk flingsalt

Annons

Dressing:
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk riven färsk ingefära
2 msk dijonsenap
4 msk äppelcidervinäger
4 msk flytande honung
2 äggulor
1 1/2 dl olivolja

1. Lägg fisken på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra. Blanda ost, crème fraiche och gräslök, bred det på fisken. Sätt in i ugnen i 200° ca 30 min till 70° mitt-temperatur.
2. Lägg potatisen på en ugnsplåt. Skala morötterna och skär dem i smala bitar. Ta bort kärnor och mellanväggar på paprikan, skär den i bitar. Skala och klyfta rödlöken. Strö ut dem bland potatisen. Stek ca 30 min tills grönsakerna får lite färg. Salta och peppra.
3. Blanda alla ingredienser till dressingen utom oljan. Kör den med en stavmixer. Tillsätt oljan lite i taget medan stavmixern jobbar.
4. Låt sparrisen och sockerärterna få ett uppkok i saltat vatten. Blanda dem med de ugnsstekta grönsakerna, sköljd sallad, hackad gräslök och 1/3 av dressingen. Strö över salt.
5. Servera överbliven dressing i en liten såsskål vid bordet.

Läs också: Därför är det farligt att laga lax i folie!

Av Eva Boström
Foto: Kent Jardhammar

LÄS OCKSÅ

(0)
(74)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…