Annons
Annons


Ljuvlig cheesecake med pepparkaksbotten

Baka med smak av pepparkaka – på nytt vis! Krämig cheesecake med smulade pepparkakor som botten och krämig färskost smaksatt med apelsin. Gör den gärna i god tid före servering.

En riktig goding!

En riktig goding!

Cheesecake med pepparkaksbotten

12 bitar
Tid: 1 tim + 15 min samt tid att svalna (ev över natt)

Botten:
200 g pepparkakor
100 g margarin eller smör

Fyllning:
600 g färskost av philadelphiatyp
2 dl crème fraiche
finrivet skal från 2 apelsiner
2 1/2 dl strösocker
2 msk majsstärkelse
1 msk vaniljsocker
4 ägg

Annons

Glasyr:
2 dl crème fraiche
1/2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Garnering:
pepparkakshjärtan

1. Lägg pepparkakorna i en matberedare. Smält matfett i en kastrull.

2. Tillsätt fettet och kör alltsammans några sekunder så att det blir till smulor.

3. Tryck ut smulorna på botten av en smord form med avtagbara kanter, ca 24 cm i diam.

4. Lägg ost, crème fraiche, apelsinskal, socker, majsstärkelse, vaniljsocker och ägg i en bunke och blanda till en slät smet med elvisp.

5. Häll smeten ovanpå pepparkakssmulorna. Grädda cheesecaken en bit ner i ugnen i 175 grader, 50–55 min.

6. Kakan är färdig när den fått lite färg och äggsmeten har stannat. Grädda inte för länge – den är godast om den är lite krämig.

7. Låt kakan svalna helt, gärna över natten.

8. Blanda crème fraiche, florsocker och vaniljsocker till en tjock kräm med elvisp. När du vispar kommer crème fraichen först att bli tunn, fortsätt tills den tjocknar igen.

9. Bred glasyren ovanpå kakan och garnera med pepparkakshjärtan.

Tips: Inget spill! För att förhindra att fett rinner ut på botten av ugnen – ställ formen på en bit bakplåtspapper.

Av Kristina Eriksson
Foto: Annika Broman

LÄS OCKSÅ

(267)
(6)

Annons

Annons

Annons


allasbutik

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…