Annons
Annons


Ljuvliga äppelrutor

Smakrikt och lättbakat som räcker till många. Mandelmassan gör rutorna extra saftiga.

Suveränt gott med årets skörd!

Suveränt gott med årets skörd!

 Äppelrutor fyllda med mandelmassa

ca 30 st
Tid: ca 45 min + ca 2 tim jästid

30 g jäst
2 1/2 dl kall mjölk
150 g rumstempererat smör
3 msk socker
ca 6–7 dl vetemjöl

Fyllning:
50 g smör
75 g riven mandelmassa
2 msk socker

Annons

Garnering och pensling:
uppvispat ägg
1–2 äpplen
pärlsocker

Baka fler äppelkakor. Klicka HÄR»

1. Rör ut jästen med den kalla mjölken. Rör smöret mjukt med sockret. Blanda jästmjölken med halva mängden mjöl och smörblandningen. Arbeta in resterande mjöl till en deg som ska vara ganska lös. Vila övertäckt i 10 min.

2. Kavla ut till en rektangulär platta och lägg i en bakpappersklädd form, 35×25 cm.

3. Dela in i rutor. Gör en grop i varje ruta. Fördela fyllning i varje grop.

4. Jäs 1 1/2–2 tim tills degen reser sig upp efter lätt tryck. Pensla med uppvispat ägg. Skär urkärnade äpplen i tunna klyftor, fördela dem försiktigt i fyllningen i varje ruta. Jäs i ytterl ca 10 min. Strö över pärlsocker. Grädda i 225°, i nedre delen av ugnen, ca 20 min.

AV MARIANNE LILJENBERG
FOTO: PONTUS FERNEMAN

LÄS OCKSÅ

(17)
(2)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…