Annons

Annons

Annons

Loppislampan kan vara livsfarlig

Fyndar du en favoritlampa på loppis är det några saker du bör syna innan du sticker in kontakten i eluttaget. Vi har listat vad som är viktigt att ha koll på.

lampor loppis

Köper du lampa på loppis kan det vara bra att byta ut sladden. Foto: Shutterstock

Loppmarknader är en bra plats för att hitta gammal vacker belysning. Trearmade golvlampor, takarmaturer i mässing,  bordslampor med porslinsfot eller kanske en 60-talslampa blir ett vackert inslag i hemmet. Men lamporna kan också vara en livsfara ifall du pluggar in den gamla lampan direkt i eluttaget utan att kolla sladdarna.

3  saker att hålla koll på

1. Äldre sladdar har lätt för att spricka och kan ha sönderskavd isolering eller kontakter med glapp. Byt ut sladden om lampan ser antik ut. Kontrollera ifall lampan eller kontakterna är CE-märkta samt att sladden är dubbelisolerad. Vänd dig till en fackman om du är osäker.

2. Fram till år 1994 var det tillåtet att ha kontakter utan jordning i svenska hem. Det innebär att de äldre lamporna saknar den säkerhetsfunktionen (gulgrön kabel). Byter du stickpropp måste du vara uppmärksam på att kablarna blir rätt kopplade. Är lampan av metall kan den annars leda ström. Det är förbjudet att själv sätta jord på en lampa som saknar detta när du köper den. Använd därför en stickpropp utan jord eller lämna till en fackman.

3. Misstänker du att stickkontakt, kablarna inne i armaturen eller hållaren till glödlampan kan vara trasigt så gör du bäst i att skruva isär lampan. Det innebär lite arbete men det blir då enklare att upptäcka eventuella fel. Kontrollera helst lampan på plats på loppmarknaden.

Förbered dig gärna genom att lära dig om lampor från kända märken som Luxus, Ateljé Lyktan, Asea eller Orrefors.

Modighus Antikhandel säljer antika lampor och de hjälper dig gärna om du har några frågor om antik belysning.

Läs också: 7 tips om du ska buda på nätauktioner

LÄS OCKSÅ

(7)
(0)Annons


Annons
Senaste från allas