Annons
Annons


Saftigt goda lussekatter

Dags för stora lussebaket! Genom att röra ner smöret i klickar i stället för att smälta det blir bullarna saftigare och får en härlig konsistens.

Gyllene tider för luciafirare.

Gyllene tider för luciafirare.

Lussekatter

ca 32
Tid: ca 2 1/2 tim

2 påsar saffran à 1/2 g
2 msk brännvin el konjak
125 g mjukt smör, rumstemp
jäst 3/4 pkt à 50 g
3/4 dl vit sirap
3/4 dl socker
4 dl mjölk, ca 37 grader
1/2 tsk salt
13 1/2–14 1/2 dl vetemjöl
vispat ägg till pensling
russin

Annons

1. Lägg saffranet i sprit i ca 10 min.
2. Degen: Rör samman smör, jäst, sirap, socker och saffranslösning. Rör ner fingervarm mjölk, salt och ca halva mängden mjöl.
3. Tillsätt mjöl lite efterhand under bearbetning tills det blir en smidig men ganska lös deg. Jäs övertäckt i ca 40 min.
4. Dela degen, forma två längder och skär i bitar. Rulla till kusar och lägg på bakpappersklädd plåt. Jäs tills degen reser sig igen efter lätt tryck, ca 30 min.
5. Pensla med ägg och sätt i russin. Grädda i 225 grader, 6–8 min el tills de har fått fin färg och känns lätta.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Pontus Ferneman

Baka mer med saffran. Suveräna saffransrutor – klicka HÄR

LÄS OCKSÅ

(0)
(4)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…