Annons
Annons

Annons

Lyxgratäng med lax

Den här gratängen alltså! Lax i krämig sås, spritsat mos och läcker topping av stenbitsrom och lime.

Såå gott!

Såå gott!

Lyxig fiskgratäng

4 port
Tid: ca 45 min
4-6 bitar laxfilé, beroende på storlek (500-600 g)

Potatismos:
ca 1 kg mjölig potatis
smör
1 1/2–2 dl mjölk
2 äggulor
salt, vitpeppar

Sås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl vatten
1 msk hummerfond
1–1 1/2 dl torrt vitt vin
2–3 dl vispgrädde
1 litet knippe dill

Garnering:
röd stenbitsrom
1 lime
hackad gräslök

1.Koka potatisen, häll från vattnet. Pressa potatisen med en potatisstöt eller större gaffel. Tillsätt en klick smör och mjölk efterhand och vispa till ett luftigt men ganska fast mos med elvisp, men inte för länge, då det blir segt. Sist vispas äggulorna ner. Smaka av med kryddor.
2. Spritsa el klicka ut moset i en smord form. Låt svalna. Salta, peppra och lägg i laxfiléerna innanför mosklickarna.
3. Smält smöret till såsen. Rör i vetemjölet, späd med vatten, fond, vitt vin och grädde under kraftig omrörning. Smaka av med kryddor och hackad dill.
4. Häll såsen över fisken och gratinera i 225 grader i ca 25 min eller tills allt har fått fin färg och fisken blivit ogenomskinlig. Garnera med stenbitsrom, limeklyftor och gräslök. Servera en sallad till.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Pontus Ferneman

 

Fler tips till fiskmiddagen!

Alla produkter är valda av Allas. Inlägget innehåller affiliatelänkar till återförsäljare. Läs mer om hur det fungerar här.

LÄS OCKSÅ

(189)
(6)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…