Annons
Annons


Mandelrutor med blåbär – lättbakat i långpanna

Saftig botten av mandelmassa och kakao toppas av krämigt syrlig crème fraiche och grädde. Ljuvligt gott tillsammans med sommarens blåbär.

Läckerbitar med krämig topp.

Läckerbitar med krämig topp.

Mandelrutor med blåbär

25–30 bitar
Tid: 50 min

300 g rumsvarmt smör
3 1/2 dl socker
3 ägg
200 g riven mandelmassa
2 fint rivna bittermandlar
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl kakao
3 dl mjölk
2 dl blåbär + till garnering

Annons

Garnering:
3 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
2–3 msk kakao
2–3 msk florsocker

1. Rör smör och socker poröst, tillsätt äggen, ett i taget under omrörning. Tillsätt mandelmassan och blanda.

2. Blanda bittermandel, vetemjöl, bakpulver och kakao. Sikta ner under omrörning omväxlande med mjölken. Häll smeten i en bakpappersklädd långpanna, ca 26×38 cm. Strö blåbären jämnt över.

3. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°, 25–30 min. Kakan ska precis stelna. Prova med sticka! Låt svalna.

4. Vispa grädde och crème fraiche fluffigt var för sig. Blanda lätt samman och sikta ner kakao och florsocker. Smaka av. Bred fyllningen på kakan och strö över blåbär.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Olof Abrahamsson

Prova också: Smarriga storbullar fyllda med blåbär

LÄS OCKSÅ

(72)
(4)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…