Annons
Annons


Baka mästerkocken Catarinas vinnartårta

I finalen bakade Sveriges nya mästerkock Catarina König en tårta så god att Leif Mannerström tyckte att den skulle få ett eget namn. Därför heter den numera Catarinatårta! Söt, härlig och syrlig på samma gång med hallonmousse, passionscurd och vit chokladfrosting.

Receptet finns också med i mästerkockens nya kokbok "Varje dag är en fest" (Bonnier Fakta).

Receptet finns också med i mästerkockens nya kokbok ”Varje dag är en fest” (Bonnier Fakta).

Catarinatårta med hallonmousse, passionscurd och vit chokladfrosting

Kombinationen av de härligt luftiga citron- vaniljbottnarna, syrlig passoncurd, söt-syrlig hallonmousse under ett täcke av vit chokladfrosting är bara makalöst gott.

Annons

Läs också: Recept på Catarinas huvudrätt i Sveriges Mästerkock

1 tårta, 10 bitar • 2 ½ tim

Citrontårtbotten
1 dl vetemjöl special
1 tsk bakpulver
1 dl potatismjöl
½–1 krm vaniljpulver
4 ägg
2 dl strösocker
rivet skal från 1 citron

Passionscurd
7 passionsfrukter
¾ dl strösocker
1 citron, pressad saft från hela, rivet skal från halva
1 msk majsstärkelse
1 ägg + 2 äggulor
50 g smör

Hallonmousse
2 ½ dl hallon, gärna frysta (250 g)
3 gelatinblad
100 g färskost, t.ex. Philadelphia
¾ dl florsocker
2 dl vispad vispgrädde

Vit chokladfrosting
200 g vit choklad
250–300 g rumstempererat
smör
4 dl florsocker
300 g färskost, t.ex. Philadelphia
1–2 krm röd karamellfärg

Dekoration
vita sockerpärlor
rosa sockerpärlor

Sätt ugnen på 175° på över- och undervärme. (Inte varmluft.) Smöra och mjöla två springformar, cirka 20 cm i diameter. Pudra lite vaniljsocker i botten på båda formarna.

Citrontårtbotten
Blanda mjöl, bakpulver, potatismjöl och vaniljpulver väl med en gaffel i en bunke. Vispa ägg och socker poröst. När det är vitt och fluffigt, vänd försiktigt ner mjölblandningen och rivet citronskal med slickepott. Rör inte för mycket, då tappar smeten sin luftighet. Häll upp smeten jämnt i formarna, ställ in i ugnen och grädda i 25–35 minuter. Känn lite lätt med fingrarna uppe på kakan innan du sticker en provsticka i den. Den ska kännas lite fast. Prova sedan med stickan. Kommer den upp kladdfri, är botten klar. Låt svalna något, och stjälp sedan upp bottnarna på ett fat.

Passioncurd
Gröp ur alla passionsfrukter i en liten kastrull. Låt koka ihop tillsammans med socker och saft från en halv citron. Koka tills sockret smält. Sila sedan bort kärnorna med en sil och släng bort dem.
Vispa ner ägget, äggulor och majsstärkelse blandat med pressad citron från resterande halva citron i passionssaften. Rör hela tiden på medelhög värme tills curden tjocknar. Låt inte curden koka, då spricker den. Ta bort curden från plattan och vispa till sist i smöret. Häll upp i en skål och låt svalna i kylen.

Hallonmousse
Blötlägg gelatinbladen. Koka upp hallonen och sila bort kärnorna. Se till att få ur all saft från hallonen genom att trycka och dra med en sked. Smält gelatinbladen i en kastrull tillsammans
med 2 matskedar hallonpuré. Rör sedan samman den varma hallonpurén med den avsvalnade. Vispa upp florsocker och färskost i en bunke. Tillsätt hallonpurén och vispa. Vänd till sist försiktigt
ner vispad grädde och ställ in i kylen. Låt stelna till en mousse i kylskåp, det tar ungefär en timme.

Vit chokladfrosting
Smält chokladen över vattenbad. Låt svalna. Vispa det rumstempererade smöret fluffigt och häll droppvis ner den smälta, avsvalnade vita chokladen. Vänd sedan ihop det med färskost- och florsockerblandningen. Dela upp smeten i två skålar och färga den ena skålens frosting med lite röd karamellfärg till rosa.

Montera tårtan
Lossa bottnarna från formarna. Dela vardera botten till två delar med en lång kniv, typ filékniv. Se till att försöka få bottnarna lika tjocka och jämna. Lägg ut en första botten på ett fat. Bred på hälften av hallonmoussen snyggt och jämnt. Lägg på nästa botten.

Stryk sedan på passioncurden i ett jämnt och fint lager och lägg på nästa botten. Bred till sist ut resterande hallonmousse och
lägg på sista tårtbotten. Känn efter på tårtan att den känns helt jämn. Täck tårtan med ett jämnt lager utav den gulvita frostingen med en tårtspatel. Dra med en räfflad tårtskrapa längs sidorna
i ett jämnt drag runt hela tårtan. Detta gör att det blir snygga spår i frostingen.

Fyll en sprits varannan med rosa och gulvit frosting. Spritsa rosor som täcker hela ytan och avsluta med att dekorera med vita sockerpärlor och rosa mindre pärlor. Ställ in i kylen så att tårtan
hålls kall till servering.

TIPS
För att göra rosor, använd en tyll med invikta kanter. Var stadig på handen, släpp inte, och spritsa som en ros. Börja i mitten, dra uppåt, för åt sidan och forma en cirkel. När rosen är färdig, ta bort
trycket från spritsen och bara följ med i rörelsen. Det är viktigt att smöret är rumstempererat i frostingen.

Recept Catarina König
Foto: Frida Wismar

Läs mer om Sveriges Mästerkock 2016 Catarina König HÄR

Laga finalgösen. Klicka HÄR

LÄS OCKSÅ

(1.05k)
(46)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…