Annons
Annons


Saftig morotskaka med nötter och apelsinfrosting

Morotskakan är tillbaka! Nu kliver den fram med smakkompisarna nöt och apelsin. Saftig, härlig och efterlängtad! Frostingen är godast kylskåpskall. Har du ont om tid – hoppa över momentet med att rosta nötterna i stekpannan. Ersätt dem med skållad mandel.

Hasselnötter ger den mjuka kakan lite crunch.

Hasselnötter ger den mjuka kakan lite crunch.

Morotskaka med hasselnötter och apelsinfrosting

10 bitar
Tid: 1 tim och 30 min

150 g hasselnötter
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
4 dl finrivna morötter, 200 g
1 dl rapsolja
finrivet skal från 1 apelsin
saft från 1 apelsin

Annons

Apelsinfrosting:
200 g philadelphiaost
50 g smör
1/2 dl florsocker
finrivet skal från 1/2 apelsin

1. Rosta hasselnötterna i en stekpanna. Låt svalna något och gnugga dem sedan mellan handflatorna så att det mesta av skalet lossnar. Hacka nötterna i en matberedare eller fint för hand.
2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bikarbonat och bakpulver i en skål. Tillsätt nötter (spara någon matsked till garneringen), mjölblandning, morötter, olja, apelsinskal och -saft till äggsmeten.
3. Bred ut smeten i en smord och bröad form, 21 cm i diameter. Grädda en bit ner i ugnen i 175° ca 40 min. Låt kakan vila några min och vänd sedan upp den på sockrat bakplåtspapper.
4. Blanda philadelphiaost, smör, florsocker och apelsinskal till en frosting. Bred den på den kalla kakan. Toppa med nötterna. Förvara kallt.

Av Kristian Eriksson
Foto: Annika Broman

Prova också: Saftiga morotsrutor

LÄS OCKSÅ

(133)
(4)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…