Annons
Annons


Mustig höstgryta

Mustig gryta

Fläsk och rött vin ger härligt mustig smak till grytan!

5–6 port
Tid: ca 2 tim

ca 900 g högrev/ytterlår av nöt
smör till stekning
salt, peppar
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 1+2 morötter
1 lagerblad
1 knippa timjan
3–4 dl stark kött-/kalvbuljong av fond eller tärning inkl stekskyn
ca 3 dl rödvin
200 g rökt fläsk
200 g champinjoner
ca 10 steklökar (små)
ev majsstärkelse

Annons

1. Putsa köttet något och skär i större tärningar. Bryn dem i omgångar i het panna, krydda med salt och peppar. Vispa ur pannan med lite vatten (eller buljongen) efter varje stekning. Lägg över till gryta.
2. Skala och skiva lök, vitlök och 1 morot. Fräs grönsakerna och lägg över till grytan. Lägg i lagerbladet och grovt hackad timjan. Häll över stekskyn, buljong och vin. Späd ev med mera buljong så allt är täckt.
3. Låt koka upp och skumma väl. Sjud köttet (koka inte) under lock 1–1 1/2 tim tills köttet är mört.
4. Skär fläsket i grova strimlor. Dela champinjonerna om de är stora. Skala steklökarna. Stek fläsket knaprigt. Stek resterande skivade morötter, steklök och champinjoner i smör. Tillsätt allt i grytan, önskas mer vinsmak, häll i ytterligare 1–2 dl och låt puttra med en stund, ca 15 min.
5. Red ev av med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Servera med kokt eller pressad potatis.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Erik Karlsson

 

 

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(2)
(6)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…