Annons
Annons


Festfina nötrutor – baka i långpanna

Härligt seg botten med krämig fyllning. Toppa med rostad mandel. Mums!

Kalasgott - klart på en timme.

Kalasgott – klart på en timme.

Nötrutor

ca 20 rutor
Tid: ca 1 timme

125 g hasselnötkärnor
2 äggvitor
1 dl socker

Fyllning:
2 äggulor
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl vispgrädde
100 g rumstempererat smör

ca 50 g rostade mandelspån

Annons

1. Mal nötterna. Vispa äggvitor till hårt skum, tillsätt socker lite i taget under fortsatt vispning tills det blir ett blankt tjockt skum. Vänd ner nötterna och häll i en mindre, bakpapperstäckt form, 20×25 cm. Grädda i 150° i ca 20 min. Låt svalna.

2. Blanda äggulor, socker, vaniljsocker och grädde i en kastrull. Sjud upp under omrörning tills krämen tjocknar – Obs! den får inte koka. Ta kastrullen från värmen och tillsätt det mjuka smöret i klickar under omrörning tills det är jämnt blandat. Ställ krämen i kylen för att stelna, men rör då och då.

3. Bred krämen på bottnen. Strö över rostade mandelspån. Ställ kakan i frysen en stund så är den lättare att skära i rutor.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Pontus Ferneman

Fler festliga rutor. Klicka HÄR

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…