Annons
Annons


Baka härlig päronpaj med mandel

Mjuka päron samsas med krämig fyllning i gott pajskal. Perfekt att göra i förväg. Funkar lika bra både som dessert och till fika. Servera gärna med en klick grädde.

Finstämda smaker av päron, mandel och citron o härlig hemgjord paj.

Finstämda smaker av päron, mandel och citron o härlig hemgjord paj.

Päronpaj med mandel- och citron

10 bitar
Tid: 40 min + 35 min i ugnen

125 g margarin eller smör
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1/2 tsk bakpulver
1 krm salt

Kokta päron:
3 päron
2 dl vatten
1 dl strösocker

Annons

Fyllning:
3 ägg
100 g skållade och hackade sötmandlar+ lite till garnering
1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
finrivet skal från 1 citron
2 dl crème fraiche
florsocker

1. Börja med päronen. Skala och kärna ur päronen, skär dem i klyftor.

2. Lägg päron, vatten och socker i en kastrull, koka dem mjuka, tar 10–15 min. Låt päronen rinna av.

3. Smält margarin eller smör i en 2-literskastrull. Rör ner havregryn, vetemjöl, socker, bakpulver och salt, blanda ihop till en deg (den ska vara lite lös).

4. Tryck ut degen i en pajform ca 26 cm i diameter. Lägg i päronen, gärna i ett cirkelformat mönster.

5. Vispa ihop ägg, sötmandel (spara lite till garnering), vetemjöl, socker, citronskal och crème fraiche i en bunke. Häll smeten över päronen.

6. Grädda pajen en bit ner i ugnen i 200° i ca 35 minuter. Strö på lite hackad sötmandel när det återstår 5 min.

7. Sikta florsocker över pajen när den kallnat. Servera med vispad grädde eller vaniljsås.

Av Kristina Eriksson
Foto: Katja Ragnstam

Prova också: Smulpaj med äpplen och björnbär

LÄS OCKSÅ

(59)
(1)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…