Annons
Annons


Härliga plommonrutor med mandelmassa

Lättbakat i långpanna. Mumsiga rutor med plommon och mandelmassa. 24 härliga rutor. Vill du inte göra egen sylt, köp färdig och använd 3-4 dl.

Lättbakat i långpanna

Lättbakat i långpanna

Plommon- och mandelmasserutor

24 st
Tid: 35 min + 30 min i kylen + tid för sylten att svalna + 20 min i ugnen

4 1/2 dl vetemjöl
150 g margarin eller smör
1 1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 ägg
100 g mandelmassa

Annons

Plommonsylt:
400 g plommon
2 dl strösocker

1. Börja med sylten så att den hinner kallna. Kärna ur plommonen, dela fruktköttet i små bitar. Lägg plommon och socker i en kastrull, koka ihop under omrörning, tar ca 15 min. Mosa gärna fruktköttet något med en trägaffel. Sylten kommer tjockna när den kallnat.
2. Kör vetemjöl, margarin eller smör, socker, vaniljsocker och ägg till en deg i en matberedare. Platta ut degen och lägg den i en plastpåse. Lägg den kallt i 30 min.
3. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn.
4. Platta ut 3/4 av degen i en bakpappersklädd långpanna, ca 25 x 35 cm. Om degen är kladdig, ta lite vetemjöl på handen. Strö på mandelmassan, bred ut den avsvalnade sylten.
5. Rulla ut resterande deg till en avlång liten rulle och platta till den något. Skär och lägg remsorna som ett rutnät ovanpå.
6. Grädda kakan en bit ner i ugnen i 200° i ca 20 min till fin färg.
7. Låt kakan svalna något, dela den i rutor med en degskrapa eller en kniv. Servera gärna med lite vispad grädde.

Gilla Allas.se på Facebook

Av Kristina Eriksson
Foto: Katja Ragnstam

Prova också: Plommonmuffins med choklad

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…