Annons
Annons


Smarrig paj med körsbär, vanilj och choklad

Baka en smarrig paj på sommarens solmogna körsbär! Låt den söta smaken av vanilj gifta sig med de friska bären. Toppa med choklad och servera med en klick grädde!

Körsbärspaj.

Du behöver:
En pajform: 20 cm i diameter och 5 cm hög

Pajdeg:
3 dl mjöl
2 msk florsocker
1 dl Valio Eila® laktosfri kvarg vanilj
50 g Valio Eila® laktosfritt smör

Gör så här:
Arbeta ihop mjöl, florsocker, kvarg och smör till en deg. Plasta in degen och låt vila i kyl i en timme.

Annons

Körsbärsfyllning:
750 g frysta körsbär
2 dl strösocker
1 vaniljstång
Saften av 1⁄2 citron
1⁄2 dl potatismjöl

Ägg till pensling

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp körsbär, strösocker och vaniljstång. Rör ihop citronsaften och potatismjöl i en skål.
Ta kastrullen från värmen och vispa ner citronblandningen i en tunn stråle. Värm på och rör om tills det tjocknar. Låt svalna.
Kavla ut två tredjedelar av degen tunt och tryck ut i pajformen. Häll i körsbärsfyllningen.
Kavla ut resterande deg tunt och gör hål med något runt med ca 2 cm i diameter. Lägg över det prickiga pajskalet och kläm ihop kanterna.
Pensla pajen med uppvispat ägg. Grädda i ca 30 minuter, tills gyllene. Låt svalna och låt stå i kylskåp över natten.

Kvarggrädde:
1 dl Valio Eila® laktosfri kvarg vanilj
1 dl Valio Eila® laktosfri vispgrädde 35%

Gör så här:
Vispa ihop kvarg och grädde tills det är krämigt och fluffigt. Servera med pajen.

Körsbärsstjälk:
50 g mörk choklad

Gör så här:
Smält chokladen och häll den i en spritspåse. Spritsa ut stjälkar på ett bakplåtspapper och låt stelna. Använd gärna engångsspritspåsar där du kan klippa upp små hål för att spritsa ut stjälkar.
Stick ner de stelnade stjälkarna i hålen på pajen. Servera!

Tips! Använd baksidan av en metalltyll (till spritspåsen) för att stansa ut runda hål i pajdegen!

Läs också: Så kärnar du ur körsbär på ett kick!

Receptet kommer från Valio.

LÄS OCKSÅ

(6)
(0)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…