Annons

Annons

Annons

Så gör du för att hålla det vanligaste nyårslöftet!

bruten cigarett

Ett vanligt nyårslöfte!

Funderar du på att sluta röka till nyår? I så fall är du i gott sällskap. Närmare 300 000 svenskar funderar på samma sak enligt en undersökning. Och att man har allt att vinna på att sluta visar en brittisk jättestudie där 1,2 miljoner kvinnor ingick. Läs nedan hur du kan göra.

Testpersonerna var vid studiens början mellan 50 och 65 år och följdes sedan i snitt under tolv år. I början av studien var 20 procent av dem rökare, 28 procent före detta rökare och resterande 52 procent hade aldrig rökt.

Tre gånger större risk för dödsfall
De kvinnor som ursprungligen var rökare och som fortfarande rökte tre år senare hade en nästan tre gånger ökad risk att dö under de följande tre åren jämfört med dem som aldrig rökt. Det innebär, enligt forskarna, att två tredjedelar av alla dödsfall bland rökare i 50–70-årsåldern orsakas av rökning.

Sammantaget beräknar forskarna att kvinnor som röker i medelåldern och sedan inte slutar, får elva års kortare levnad än kvinnor som aldrig rökt. Rökare som däremot slutade vid 30-årsåldern förlorade i snitt en månad av sitt liv medan de som slutade först vid 40 dog ett år tidigare än de som inte rökt alls.

Här är några tips för dig som vill sluta:

  1. Finn din motivation.
  2. Förbered omgivningen på att du ska sluta.
  3. Sätt upp mål och delmål och belöna dig själv när du nått dem.
  4. Njut av alla positiva hälsoeffekter.

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)Annons


Annons
Senaste från allas