Annons
Annons

Annons

Så gör du för att maten ska hålla längre!

Vi slänger alldeles för mycket mat i Sverige. Här kommer tips för att få maten att hålla längre - det sparar på både miljön och ekonomin!

fa-mat-att-halla-langre

Kött
• Lägg in färskt kött och köttfärs direkt i kylen när du kommer hem från affären. Har köttet förvarats i en relativt konstant kylkedja från butik till hemmet så håller det sig längre.
• Om köttet inte luktar dåligt eller är kladdigt går det bra att äta det även efter bäst före datum. Var dock noga med att hetta upp köttet ordentligt.
• Platta till köttfärsen innan du fryser in den. Detta bidrar till en snabbare infrysning och förebygger bildandet av iskristaller, som gör att köttet blir torrt vid tillagning.

Frukt och grönsaker
• Frukt och grönsaker mår bäst i olika temperaturer, vissa mår bättre i 6–12 grader medan andra mår bättre i 2–5 grader.
• Förvara följande i kylskåpet (2-5 grader): apelsiner, bär, jordgubbar, päron, äpplen, vindruvor, morötter, rädisor, kål, sallad, lök, färska bönor, svamp, vitlök, sparris, spenat
• Gurkan är känslig för både höga och låga temperaturer, detta gäller även tomater som faktiskt får bättre smak om de förvaras i rumstemperatur.
• Svamp trivs bäst i en öppen papperspåse i kylen, för att förhindra kondens.
• Frukt och bär håller sig upp till ett år i frysen. Men är de lättsockrade eller ligger i sockerlag håller de ännu längre.

Fisk och skaldjur
• Färsk fisk och skaldjur ska helst förvaras vid ca 2 grader. Då den rekommenderade temperaturen i kylskåp är 5 grader är detta inte optimalt för dessa typer av livsmedel.
• Frys in fisk tillsammans med lite vatten för en längre hållbarhet.

Mjölk och grädde
• Hållbarheten i öppen förpackning beror helt på årstid och hur ofta mjölken eller grädden tagits fram i rumstemperatur. Släng den dock aldrig förrän du ser eller känner att den är dålig. Om det skulle vara så att produkten snart går ut, frys in och använd till matlagning eller bak.

Så länge håller maten i frysen
• Fet fisk 2–3 månader
• Mager fisk 6–12 månader
• Magert kött (nötkött) 8–12 månader
• Fläskkött 4–6 månader
• Bär och frukt med socker 1 år
• Förvällda grönsaker 1 år
• Bröd 1 år

Av Johanna Svan
Tipsen kommer från Siemens Home Appliances.
Källa: slangintematen.se

Läs också: Så länge efter bäst-före-datumet håller maten!

Hur-lange-haller-varorna

LÄS OCKSÅ

(22)
(0)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…