Annons

Annons

Annons

Så grillar du lax på bästa sätt!

Kött dominerar svenskarnas grillar, men de flesta vill grilla fisk oftare och vill gärna ha tips på hur man gör det på bästa sätt. Skinnsidan ner, gräddtricket eller citronbädden är tre smarta knep för att undvika att laxen bränner fast på grillen.

grillad-lax

 

Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter fisk 2-3 gånger i veckan, och gärna fet fisk som lax eftersom den innehåller viktiga näringsämnen som protein, fetter, Omega-3 och vitaminer.

Bland fisken på svenska grillar dominerar laxen, hela 81 procent av svenskarna föredrar lax framför annan fisk. De som helst grillar fisk och skaldjur uppger att anledningen främst är att fisk är godare och hälsosammare än kött. Fisk är dessutom ett bra val för miljön. Produktionen av norsk lax har ungefär samma utsläpp av växthusgas som svenskproducerad kyckling och betydligt lägre än fläskkött och nötkött, enligt en omfattande analys gjord på uppdrag på uppdrag av norska Fiskeri- og havbruksnæringens Forskningsfond.

Tre knep för att undvika att fisken bränner fast

* Skinnsidan ner. Behåll skinnet på laxfilén. Strö på rikligt med salt och andra kryddor som du gillar. Låt vila i 20 minuter. Grilla den först på ovansidan så att den får en fin yta. Vänd sedan och grilla klart med skinnsidan ner, med locket på, i ca 10 minuter eller tills innertemperaturen är 50–55°C. Man kan också grilla laxen med skinnsidan ner från början. Då måste man ha locket på, eller göra ett lock av folie som läggs över laxen.

* Gräddtricket.Vänd bitar av lax utan skinn i grädde. Se till att bitarna täcks. Låt det mesta av grädden rinna av. Lägg på het grill. Grilla 2–3 minuter på varje sida.

* Citronbädden. Gör en bädd av citronskivor på grillen. Lägg på en bit laxs utan skinn. Grilla 5–6 minuter på varje sida.

Statistik från Norges sjømatråds undersökning om grillvanor
· 86 procent av de svenska hushållen grillar helst kött och 37 procent äter aldrig grillad fisk.
· Samtidigt önskar mer än varannan svensk, 53 procent, att deras hushåll grillade fisk oftare.
· 45 procent av de som grillar kött anser att det är enklare än att grilla fisk och uppger det som anledning till att man väljer köttet framför fisken.
· En svårighet som många upplever, 61 procent, är att fisken fastnar i gallret under grillningen.
· 22 procent väljer att grilla kött på grund av avsaknad av inspiration för att grilla fisk.
· Av de som föredrar att grilla fisk uppger 63 procent att anledningen är att fisk är godare än kött och 55 procent säger att man väljer fisk för att det är hälsosammare.
· När vi grillar fisk är lax överlägsen favorit. Hela 81% väljer lax på grillen. Tvåa är torsk (13,2 %), trea är abborre (12,6 %) och fyra är skaldjur (11 %).

Om undersökningen: På uppdrag av Norges sjømatråd tillfrågade undersökningsföretaget Snabba Svar 1049 svenskar om deras grillvanor. Undersökningen genomfördes i maj, 2014.

LÄS OCKSÅ

(30)
(0)Annons


Annons
Senaste från allas