Annons

Annons

Annons

Så här sätts oddsen för Melodifestivalen!

Hur går det egentligen till när det sätts odds på mello-artisterna? Vi kontaktade ett av spelbolagen för att höra hur det går till bakom kulisserna.

mans-zelmerlow-eurovision

Av Festival-Johanna Svan
Foto: Stefan Johansson

Hej Jonas Nilsson från Unibet!
Hur många år har ni satt odds på Melodifestivalen?

Cirka 10-15 år, redan från början var det det evenemang utanför sportens värld som vi har sett störst intresse för. I takt med att man utvecklat tävlingen och den mediala bevakningen har ökat har vi även sett att intresset för spel på evenemanget gått stadigt uppåt.

Vad exakt är det man kan spela på?
Det som är mest populärt att spela på är vilken artist som vinner hela tävlingen, men man kan även spela på en artist att komma 1:a eller 2:a totalt och det går även att spela på vilka bidrag som går vidare från deltävlingarna. Ju närmare tävlingen vi kommer desto fler spelobjekt kommer att vara möjliga, som exempelvis från vilken deltävling vinnaren kommer, vilket bidrag som kommer sist i sin deltävling samt vilka bidrag som går till andra chansen.

Hur går det till när oddsen sätts?
För Melodifestivalen har vi dedicerade oddssättare som gör detta varje år. I ett första skede, när Svt presenterar deltagande bidrag, får man gå på den information som finns att tillgå vilket kan tyckas knapphändigt då man inte får lyssna på låtarna. Men själva informationsinsamlandet skiljer sig egentligen inte så mycket från andra evenemang, vi lyssnar även på vad som sägs och skrivs om varje bidrag och framförallt lyssnar vi på vad våra spelare tror. Så hur spelen kommer in påverkar oddsen i hög grad. Vi lyssnar självklart också på bidragen när det är möjligt och oddsen justeras ju närmare evenemanget man kommer. Det har också att göra med att spelarna vet lika lite som vi gör till en början och det är först när tävlingen börjar närma sig som intresset från spelarna ökar. Melodifestivalen har blivit lika mycket en popularitetstävling som en musiktävling och vi tittar också den data som finns runt varje bidrag när de väl blir kända, hur mycket det skrivs om dem. Det är många komponenter som spelar in och många olika faktorer att beakta.

Hur träffsäkra är ni egentligen, med facit i hand?
Det är sällan vi blir rejält överraskade utan brukar ofta följa resultaten ganska så bra. Men det är klart att det kommer skrällar ibland precis som en favorit i en fotbollsmatch ibland kan förlora. Vilket även är tjusningen med spel, helt säker kan man aldrig vara.

6. Vem har fått lägst/högst odds genom åren?
Oj… Det har vi inga siffror på är jag rädd. Men jag kommer ihåg en favorit som snabbt även blev storfavorit att vinna hela tävlingen trots att det var deltävlingar kvar innan finalfältet var satt. Loreen var inför och efter första deltävlingen 2012 stor favorit att vinna hela tävlingen, trots att hon deltog redan i den första deltävlingen. Ett favoritskap hon behöll hela tävlingen ut och det med rätta. När spelet på Eurovision-finalen satte igång blev hon snabbt favorit även där. Den där låten hade något extra vilket inte undgick någon och som också reflekterades i oddsen, och mycket riktigt vann hon både Melodifestivalen och Eurovision samma år. Hon var en lågoddsare med rätta!

Hur mycket pengar är det normalt i omsättning under en melloturné?
Vi kommenterar inga siffror men det är det evenemang utanför sportens värld där intresset för spel är som störst. Tävlingsmomentet liknar det i sportens värld och det finns ett enormt allmänintresse. Vi ser även samma intresse för Eurovision, speciellt om vi har ett starkt svenskt bidrag i tävlingen.

Får de som sätter oddsen hos er även vara med och spela själva?
Vi tillåter inte att anställda hos oss spelar på våra odds eller andra produkter. Så att som anställd hos Unibet får man inte samtidigt vara kund hos oss.

Om du själv hade fått spela på någon i år, vem hade du då satt dina pengar på?
Förra året vann ju Måns Zelmerlöw och i år verkar det vara dags för en kvinna att vinna, i alla fall sett till oddsen. De senaste sex åren har det varit vartannat år damernas, vilket stärker den teorin. Vi håller Molly Sandén (3.80) som knapp favorit strax före Ace Wilder (4.00), Isa (6.50) och Lisa Ajax (6.50). Idel damer bland favoriterna alltså. Det får gärna bli en kvinna men då letar jag mig längre ner i listan och slår ett slag för Pernilla Andersson (51.00), henne gillar jag. Det som talar emot henne är att hon sjunger på svenska, vi får gå tillbaka till 2006 för att hitta senaste vinnaren som sjöng på svenska då Carola vann med ”Evighet”. Det som ytterligare talar emot Pernilla är att hon deltar i samma deltävling som Ace Wilder och Samir & Viktor men det är ett kul odds och en bra artist. Men jag skulle nog vänta till Svt släpper smakproverna på låtarna innan jag satte några pengar!

(Oddsen ovan är från veckan innan årets Melodifestival startade)

LÄS OCKSÅ

(4)
(0)Annons


Annons
Senaste från allas