Annons
Annons


Så mycket kostade årets första färskpotatis!

Årets första färskpotatis har gått under klubban. Prislappen för 2017 års första friodlade knölar stannade på svindlande 60 001 kronor – eller ett kilopris på 1 500 kronor och 25 öre. "Det är jätteroligt!", säger odlaren Ted Ivarsson.

Klockan 11 den 27 april 2017 var det dags för årets första friodlade potatis att gå under klubban.

Potatisodlare Ted Ivarsson tillsammans med Hemköps representant Marcus Regnander. Bild: Svensk Potatis

Premiärprimörerna av sorten Swift, sattes i den första mars utanför Förslöv på skånska Bjärehalvön. Sedan dess har de legat skyddade under tre lager väv.

Annons

– Man har sprungit och glott en hel vecka och provgrävt lite för att se om de är klara, säger odlaren Ted Ivarsson.

Tidigare brukade det dröja ända in i maj innan den första färskpotatisen var redo att plockas upp ur jorden. Numera är premiären snarare i slutet av april.

– Så det är rätt normalt. Men det är däremot lite konstigt att det är så normalt när vi har haft nattfrost så det är nästan så att de frusit bort, säger Ted Ivarsson.

Samtidigt finns det fördelar med det något kyligare vädret. Kylan gör att potatis utvecklas långsammare vilket också brukar öka kvalitén.

40 kilo för 60 000 kronor

Lars Elofson, informationsansvarig för Svensk potatis och auktionsansvarig, säger att det funnits flera intressenter. Förutom butiker och grossister bukar även hotell och värdshus finnas bland budgivarna.

– Det är alltid flera som vill komma åt dem, säger Lars Elofson.

För de 40 kilona fick köparen, Hemköp Torsplan i Stockholm, betala 60 001 kronor. Det ger ett kilopris på 1500,25 kronor. Halva avansen kommer att skänkas till SOS Barnbyar.

Skånsk nypotatis från ett annat år. Bild: Mats Alm / IBl Bildbyrå

Men efter premiären sjunker priset snabbt.

– Redan i morgon ligger priset på en helt annan nivå. Om en vecka kommer det finnas en hel del potatis. Mycket går till krogar men för butiker som är på bettet kan de ha potatis redan inför nästkommande helg. Om en vecka kommer flera odlare vara färdiga att leverera. Men det beror lite på vädret. Blir det varmt, som utlovat, kommer det att driva på ytterligare, säger Lars Elofson.

Vad skulle du säga är så speciellt med den första färskpotatisen?

– Det är känslan av att sommaren snart är på väg. Det är ett glatt budskap som hela svenska folket längtar efter. Sedan smakar den så fantastiskt gott, säger Lars Elofson.

Och enligt odlaren Ted Ivarsson finns det ingen anledning att krångla till det.

– Koka i tio minuter, häll av vattnet och låt dem sedan ånga av med hushållspapper under locket i fem minuter. Sedan äter man dem med lite smör och salt. Då är de fina. Det behövs inget annat, säger han.

Av Helena Sjögren

LÄS OCKSÅ

(143)
(0)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…