Annons

Annons

Annons

Så skyddar du rädda djur på nyårsnatten!

Varannan hund och katt är rädd för fyrverkerier. Här är 7 knep som lindrar obehaget för din fyrfota vän.

Fyrverkerier.

Fyrverkerier kan skapa panik för husdjur – men det finns knep som hjälper!

Närmare hälften av alla svenska husdjursägare uppger att deras hundar och katter är rädda för fyrverkerier. Därför känner många djurägare nu den annalkande stressen inför ytterligare en nyårshelg.

– Mängder av hundar och katter som tidigare chockats till djupa ljudfobier kommer att genomlida nya plågsamma upplevelser. Som tur är finns det flertalet saker du som husdjursägare kan göra för att underlätta för husdjuren, säger Karl Prytz, VD för webbsajten Animail.

Förbered noga

Bland de ägare med husdjur som är rädda för fyrverkerier hanterar de flesta det genom att sätta på musik eller tv:n för att överrösta smällarna.

Men närmare var fjärde husdjursägare gör inget för att lindra stressen för husdjuret under nyår.

– Ett bra förslag är att i god tid vänja din hund att acceptera fetvadd i öronen, det dämpar ljudet. Vänj din hund korta stunder i taget och låt den få leta godisbitar du placerar ut under tiden, tipsar Karl Prytz.

Här är 7 knep som skyddar rädda husdjur på nyårsnatten:

1. Rasta hunden i god tid innan smällandet börjar på allvar.

2. Ljudisolera ett rum så mycket som möjligt med filtar för fönster och dörrar.

3. Ha en hund- eller kattbur i rummet som är täckt med filtar för att ljuden ska dämpas.

4. Maskera raketljud med musik från radio, stereo eller tv.

5. Avled djuret genom att försöka få det att vara upptagen med annat, exempelvis att öppna ett godispaket. Katter vill dock gärna ha en möjlighet att gömma sig.

6. Tänk på att inte trösta djuret i onödan eftersom det kan öka oron. Är djuret dock i panik är det självklart att lugna och ge det trygghet.

7. Prata med grannarna om att undvika fyrverkeri före en viss tid på kvällen och efter till exempel kl. 01.00 på nyårsdagen.

Läs också: Vanligaste farorna för djur till jul och nyår

HusdjursPanelen från Animail genomfördes i slutet av november med 1009 husdjursägare i hela Sverige. Av dessa är 42 procent hundägare, 31 procent kattägare och 25 procent både hund- och kattägare. 1 procent äger en annan typ av husdjur.

LÄS OCKSÅ

(39)
(0)Annons


Annons
Senaste från allas