Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

Så slipper du mal bland kläderna!

06 okt, 2017 
AvMinna Wallén-Widung
Malen älskar din garderob lika mycket som du gör. Så här gör du för att slippa mal bland kläderna.
Malen älskar din garderob ungefär lika mycket som du gör, men är definitivt en ovälkommen gäst som kan ställa till med stora problem. Så här gör du för att bli av med ohyran!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den må vara liten, men den kan orsaka stor skada i din garderob. Malen är en liten fjäril som trivs utmärkt bland textilier av olika slag. I Sverige finns ett 50-tal sorter, men de som framför allt ställer till med problem i våra hem är klädmalen och pälsmalen.

Malen kan förstöra dina kläder.
Malen kan förstöra dina kläder. Foto: IBL Bildbyrå

Som fjäril gör malen ingen skada – det är i själva verket larven som är boven i dramat. Den lever inne i en kokong som den tillverkar av trådar och avgnagt material från underlaget. Malen gillar framför allt att bosätta sig i kläder av bomull, päls, ull och fjädrar. Där äter den sedan av textilen och skapar på så sätt små hål i dina kläder.

Annons

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Larven äter små hål i dina kläder samtidigt som den bygger en kokong av materialet.
Larven äter små hål i dina kläder samtidigt som den bygger en kokong av materialet. Foto: IBL Bildbyrå

Störst risk för att drabbas av mal är gamla kläder som du köpt second hand eller ärvt. Men malen finns också i exempelvis fågelbon och larven trivs även bra i döda möss, döda insekter eller annat organiskt material.

Så här gör du för att slippa mal:

  • Malen trivs allra bäst bland otvättade kläder, så det viktigaste att tänka på är att bara sätta in rentvättade kläder i garderoben.
  • När du plockar undan sommar- eller vinterkläder för säsongen, tvätta dem alltid först. På så sätt ser du till att malar och deras ägg inte följer med. Packa sedan kläderna i täta plastpåsar eller tättslutande plastlådor.
  • Kontrollera och skaka undanstoppade kläder regelbundet, och städa ur garderober och byråer med jämna mellanrum.
  • Se också till att dammsuga noga och piska mattor utomhus. Tvätta gärna av efter att du dammsugit, men ta inte för mycket vatten – malar älskar fukt.
  • Om du är orolig för att få mal kan du också köpa en speciell malfälla och placera den i garderoben eller klädskåpet.
  • Malar ogillar cederträ. Placera kulor, block eller ringar av cederträ bland dina kläder så dras inte malar dit. Lukten av träet sägs verka avstötande också på larverna, så att de slutar äta av tyget.
Städa ur garderoben med jämna mellanrum och tvätta alltid kläderna innan du stuvar undan dem för säsongen.
Städa ur garderoben med jämna mellanrum och tvätta alltid kläderna innan du stuvar undan dem för säsongen. Foto: IBL Bildbyrå

Så här blir du av med mal:

  • Om du misstänker att dina kläder drabbats av mal, ska du tvätta dem i minst 60 grader, och sedan köra dem i torktumlaren. Det tar kål på ägg och larver, som båda är mycket känsliga.
  • Du kan också lämna in kläderna på kemtvätt, men informera då personalen om att du misstänker mal. På så sätt kan de hålla kläderna isolerade från andra plagg innan tvätten.
  • Har du en maläten päls ska du alltid vända dig till en fackman som kan avgöra hur man ska hantera skadorna.
  • Har du kläder, kuddar, nallar eller liknande som inte kan tvättas fungerar det bra att frysa dem. Lägg dem i frysen i minst två dygn, så dör mal, ägg och larver.
  • Vintertid kan malätna möbler placeras utomhus över natten. Äggen och larverna dör av kylan, förutsatt att temperaturen under stiger tio minusgrader. För att vara på den säkra sidan kan du ta in möbeln på dagen och ställa ut den igen natten därpå – växlingen mellan värme och kyla tar förhoppningsvis kål på malen.
  • Om dina kläder har drabbats av mal gör du bäst i att tömma den angripna garderoben, klädkammaren eller byrån. Städa ur den grundligt och missa inte hörn, springor eller lister eftersom malen ofta gömmer sig i olika skrymslen och vrår.
  • Har du fått mal i gardiner, mattor eller möbler fungerar det att dammsuga noga.
  • Blir du inte av med malproblemet på egen hand, finns det professionell hjälp att få.

Av Minna Wallén-Widung
Källa: Netto, Anticimex, Leva&Bo

Foto: Shutterstock/TT

Annons