Annons

Annons

Annons

Sola smart – fem enkla tips!

Det är okej att sola – bara man skyddar sig.

En av fyra svenskar, 24 procent, använder aldrig solskydd när de vistas i solen. Det visar en undersökning från Sifo.

29 procent av männen använder aldrig solskyddsmedel när de vistas i solen, medan motsvarande siffra bland kvinnor är 20 procent. Minst försiktiga i solen är män som är äldre än 65 år där hälften aldrig använder solskydd.

Inte farligt bli brun
Kvinnor har i högre grad tagit till sig riskerna med för mycket sol. Det är inte farligt att bli brun, men det kan vara farligt att bränna sig i solen upprepade gånger. Det stora problemet är att de som faktiskt använder köper alldeles för låg skyddsfaktor, smörjer för tunt och för sällan, så solskyddet blir för dåligt.

Det är alltså viktigt att vara försiktig i solen. Framförallt i början på sommaren eller då man reser till sol och värme vintertid, då huden är extra blek och försvarslös.

1 000 tillfrågade
I undersökningen fick 1 000 personer frågan ”Brukar du använda solskyddsmedel, som solkräm, spray eller gel, när du vistas i solen?” 18 procent svarade” ja, alltid”, 45 procent svarade ”ja, ibland”, 12 procent svarade ”sällan” och 24 procent svarade ”aldrig”.

Fem smarta tips om solning

  1. Sola långsamt. Låt huden vänja sig vid solen och stanna inte i solen för länge i början av sommaren.
  2. Använd högre faktor. Använd ett solskydd med högre solskyddsfaktor än vad som brukar rekommenderas för din hudtyp.
  3. Sitt i skuggan runt lunch. Undvik solstrålningen när den är som är mest intensiv mitt på dagen, mellan klockan 11.00 och 15.00.
  4. Använd inte parfym. Undvik att sola med parfym om du är känslig för soleksem.
  5. Smörj hela kroppen. Områden som ofta glöms bort att smörja in är fötter, ovansidan av handen, öron, bakom öron, vid badklädeskanten och flinten för de med tunt hår.

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)Annons


Annons
Senaste från allas