Annons


Så tränar du hela kroppen med en balansdyna!

Med balansdynan övar du upp fotleder, magmuskler, fokusering och balansförmåga. Här får du ett komplett träningsprogram och möjlighet att köpa dynan direkt från oss!

Hej Charlotte h�r bilder p� �vningar p� Balansplattan. Allt Gott Karin

Av Louise Malmros Manfrinato
Foto: Karin Oddner

Balansdynan ger dig mer än bättre balans. Piggarna på dynan stimulerar också trötta och ömma fötter samt fotsulor med nedsatt eller förändrad känsel.
Piggarna trycker på under fotsulan, skickar signaler till hjärnan och får på så sätt igång blodcirkulationen. Medan fötternas piggas upp förbättras balansen när du står på dynan.
Regelbunden träning bidrar också till att stimulera fokusering och koncentration. Och dessutom stärker såklart övningarna dina muskler!

Annons

När du står på dynan stärks fotlederna och blir stabilare, även alla småmuskler i fötterna aktiveras. Dessutom stimuleras vadmusklerna och alla små muskler kring knäleden, vilket kan lindra knäproblem och till och med leda till att man kommer till rätta med dem.

Nedan bjuder vi på ett träningsprogram, där balansen och andra muskler interagerar, med till exempel balans- och magstärkande övningar.

Balansdynan kan du köpa förmånligt genom oss – klicka här >

Träningsprogram balansdyna

1.Stå på ett ben
Ställ dig på ett ben med foten stabilt placerad mittpå dynan. Håll knät lätt böjt. Håll armarna utsträckta för att lättare hålla balansen. Stå i minst en minut per ben. Vill du göra övningen lite roligare och lite svårare kan du göra den medan du borstar tänderna, eller skriv alfabetet i luften med en hand – en gång på varje ben.

Hej Charlotte h�r bilder p� �vningar p� Balansplattan. Allt Gott Karin

2.Pelikanen
Träna balansen, fot- och benmuskler samtidigt som du är snäll mot ryggen. Böj benet du står på, böj upp det andra och lägg underbenet mot benet du står på. Luta ryggen rak framåt. Sträck på halsen. Håll armarna utsträckta för att lättare hålla balansen. Fem djupa andetag på varje ben med blicken fixerad vid en och samma punkt.

3. Balansutfall
Ställ dig en dryg halvmeter från dynan. Håll ut armarna åt sidorna. Ta ett stort kliv framåt och placera foten med tårna framåtriktade mittpå dynan och böj kraftigt på främre benet. Hitta balansen, tryck ifrån och kliv tillbaka. Upprepa med andra benet. Minst fem utfall på varje ben.

Hej Charlotte h�r bilder p� �vningar p� Balansplattan. Allt Gott Karin

4.Balansbåt
Placera ryggslutet på bollen med svanskotan mittpå dynan. Lyft händer och ben, lätt böjda, och försök att hitta balansen. Samtidigt som du flaxar med armar och ben för att hålla balansen jobbar du bra med mag- och höftböjarmuskler. Ha som mål att sitta i sex andetag utan att tappa ner armar och ben.

5. Balansplanka
Lägg armbågarna och underarmarna på balansdynan och placera kroppen i plankan med helt rak rygg, spänd rumpa och spänd mage. Ta minst åtta djupa andetag samtidigt som du håller balansen på dynan med armar och axelparti. Blir övningen för jobbig för magmusklerna, gå ner på knä.

Hej Charlotte h�r bilder p� �vningar p� Balansplattan. Allt Gott Karin

 

6. Sidosträck
Lägg dig med ena höften på dynan. Prova dig fram tills du hittar exakt det läge på höften som gör att du kan hålla balansen med båda benen utsträckta. Utmana balansen ännu mer genom att böja in benen mot kroppen och sedan sträcka ut dem igen. Ut och in ca fem gånger. Skifta sedan höft.

 

 

Tips!
Håll blicken fixerad på en och samma punkt under övningarna. Lättast är det att rikta blicken snett nedåt, 1–3 meter framför dig. Att hålla armarna utsträckta brukar också underlätta för balansen.
OBS! De sista tre övningarna är samtliga ganska tuffa för magmusklerna. Välj bara en eller två till en början om du inte orkar göra dem efter varandra.

Klicka här för att köpa balansdynan genom oss till specialpris!

LÄS OCKSÅ

(132)
(2)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…