Annons
Annons


Toscatoppad saffranskaka

Lussefika med ljuvlig saffranskaka toppad med ett täcke av kokostosca. Lättbakat och saftigt gott!

Fira ljusdrottningen med mumsig saffranskaka.

Mumsig saffranskaka.

Saffransdoftande kokostosca

10 bitar
Tid: 20 min + 40 min i ugn

150 g margarin eller smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 pkt saffran + 1 sockerbit
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
finrivet skal av 1 citron
1/2 dl vatten

Annons

Kokostosca:
2 dl kokos
3/4 dl strösocker
50 g margarin eller smör
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk

1. Rör ihop margarin och socker i en bunke. Tillsätt äggen, ett i taget.

2. Stöt saffranet och sockerbiten i en mortel. Blanda saffran, mjöl och bakpulver i en skål. Tillsätt vetemjölsblandningen, citronskal och vatten till äggsmeten.

3. Häll smeten i en smord och bröad rund form som rymmer 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°, ca 30 min.

4. Lägg kokos, socker, margarin, mjöl och mjölk i en kastrull. Hetta upp utan att koka. Bred ut kokostoscan över kakan när den gräddats.

5. Grädda i övre delen av ugnen i ytterligare ca 10 min eller tills smeten fått färg. Låt svalna något i formen och vänd sedan upp på sockrat bakplåtspapper. Vänd kakan så att kokostoscan är överst då den svalnat helt.

AV KRISTINA ERIKSSON
FOTO: MARTIN SKREDSVIK

Läs också: Saffran gör dig lyckligare!

Lussebullar.

De gyllengula lussebullarna påverkar dig på fler sätt än du tror.

LÄS OCKSÅ

(313)
(20)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…