Annons
Annons

Annons

Saftig saffranskaka – suveräna rutor som räcker till många

En ton av saffran, härlig mandel och keso är några ingredienserna som tillsammans blir en sagolik kaka. Servera med blåbär och grädde – ren njutning som är lätt att fixa.

Lättbakat i långpanneform.

Lättbakat i långpanneform.

Saffranskaka med sylt och grädde

ca 24 rutor
Tid: ca 1 tim varav 40 min i ugn

1 påse saffran, 1/2 g
1 msk sprit el konjak
100 g sötmandel
2 bittermandlar
3 ägg
1 dl socker
1 krm salt
1 dl vetemjöl
500 g keso naturell
1 dl mjölk

Tillbehör:
vispgrädde
blåbärssylt och blåbär
ev mynta

1. Lägg saffranet i sprit i ca 10 min. Hacka sötmandlarna och blanda med fint riven bittermandel.

2. Vispa ägg och socker pösigt, rör ner salt, saffran, mjöl, keso, mjölk och mandel. Häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 20×30 cm. Grädda i 200° ca 40 min, tills den precis stannat.

3. Låt svalna el kallna. Servera med vispad grädde, bär och sylt till. Garnera med mynta.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Pontus Ferneman

Prova också: Glutenfria saffranstoppar med kokos och choklad

LÄS OCKSÅ

(47)
(3)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…