Annons
Annons


Saftiga frallor med frötopping

Nygräddat som passar lika bra till frukost som till soppmiddagen. Sojabönor gör frallorna extra saftiga och fiberrika. Fröna kan ersättas med grovt hackade nötter, till exempel hassel- eller valnötter.

Nybakat till frukost!

Nybakat till frukost!

Fiberrika frallor med frötopping

24 st
Tid: 40 min + 90 min jäsning

1/2 pkt jäst
5 dl ljummet vatten
1 burk sojabönor eller kikärter, 250 g avrunna
1/2 dl rapsolja
2 tsk salt
1 dl vetekli
2 dl grovt rågmjöl
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
9 1/2–10 dl vetemjöl

Annons

Garnering:
vatten till pensling
solrosfrön, pumpakärnor, linfrön

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör så att jästen löser sig. Skölj bönorna väl. Mixa dem med en stavmixer i en annan bunke.
2. Rör ner de mixade bönorna, rapsolja, salt, vetekli, rågmjöl, solrosfrön, linfrön och det mesta av vetemjölet. Arbeta samman till en kladdfri deg. Ta ev upp degen på ett bakbord och knåda in det sista av mjölet. Jäs 1 tim under bakduk.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord, arbeta den något. Dela i 24 jämnstora bitar, rulla varje till en slät bulle. Jäs på bakpappersklädda plåtar, ca 30 min.
4. Pensla med lite vatten, strö över kärnor eller frön. Grädda mitt i ugnen i 225° ca 10 min. Låt svalna på galler utan bakduk.

Av Kristina Eriksson
Foto: Katja Ragnstam

Prova också: Luftiga frallor som jäster medan du sover

LÄS OCKSÅ

(17)
(1)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…