Annons
Annons

Annons

Adventsbaka – årets godaste lussekatter

Smygstarta julen och baka adventsgoda lussekatter. Bullarna blir extra saftiga när smöret klickas ner i degen under omrörning.

Lägg russinen i blöt 20 min innan gräddningen så blir de inte brända i ugnen.

Lägg russinen i blöt 20 min innan gräddningen så blir de inte brända i ugnen.

Saftiga lussekatter

30-36 st
Tid: 1 tim och 30 min

50 g jäst
2 pkt saffran à 0,5 g
1 sockerbit
5 dl mjölk
2 dl socker
1/2 tsk salt
15 dl vetemjöl
150 g mjukt smör

Pensling och garnering:
russin
ägg
pärlsocker

1. Smula ner  jästen i en bunke (använd gärna hushållsassistent). Mortla saffran med en sockerbit. Värm mjölken till ca 37° och tillsätt saffran. Lös upp jästen med lite av degvätskan och tillsätt sedan resten.

2. Tillsätt socker, salt och hälften av mjölet, klicka ner smöret under omrörning och tillsätt resterande mjöl lite taget tills det blir en smidig deg. Jäs under bakduk till nästan dubbel storlek, ca 30 min.

3. Dela degen i två bitar. Dela sedan varje bit i 15-18 bitar. Rulla bitarna till fingertjocka längder, forma till lussekatter. Jäs övertäckt på plåt  tills degen reser sig igen efter lätt tryck, ca 30 min. Tryck ner russin och pensla med lätt uppvispat ägg. Strö över pärlsocker.

4. Grädda lussekatterna i 250°, 5–8 min tills de har fått fin färg.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Pontus Ferneman

Prova också: Toscatoppad saffranskaka

LÄS OCKSÅ

(181)
(2)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…