Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Trädgårdskalender November Kända brottsfall Livet med katt Julpyssel

Katrineholmsbon Dorothee, 71, cyklar 2500 kilometer till klimatmötet

21 okt, 2021
author Lukas Ernryd
Lukas Ernryd
Dorothee Hildebrandt har cyklat 2500 kilometer från hemmet i Katrineholm till Glasgow i Skottland. Varför? Hon har ett budskap till politikerna på miljömötet COP26.” Kan jag göra detta för miljön så ska de också göra vad de kan”, säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den 1 september tog Dorothee Hildebrandt, 71, första pedaltrampet från Katrineholm. Det var starten på en resa som skulle ta henne hela vägen till Glasgow där FN:s klimatmöte COP26 ska äga rum.

Vi når henne när hon precis anlänt till Newcastle on Tyne, en stad några mil från den skotska gränsen. Hon har en ledig dag, något hon unnar sig en dag i veckan. Ännu en gång har Dorothee checkat in hos en privatperson som har öppnat sitt hem för långväga cyklister.

– Det är ett nätverk som hjälper varandra. Under resan har jag mött så otroligt trevliga människor som skämt bort mig. Helt fantastiska möten, säger Dorothee som fyllde 71 år dagen innan intervjun.

Se också: 5 enkla knep för badrummet som är bra för miljön

5 enkla knep för badrummet som är bra för miljönBrand logo
5 enkla knep för badrummet som är bra för miljön

Med ett par dagars cykling kvar börjar milen på vägen kännas lite i kroppen. Det värker lite här och där. Men i det stora hela har resan flutit på som planerat. Varje dag har hon nått sitt mål som oftast legat sex till åtta mil bort.

Men hur får man en sådan här ambitiös idé?

Dorothee har alltid varit intresserad av miljöfrågor även om det i början var på ett omedvetet plan, säger hon. Barnens kläder lagades om de fick hål och hon har alltid försökt använda bilen så lite som möjligt. Källsortering, såklart. Och sedan flera år tillbaka har hon ingen bil alls. Sedan dök det upp en ung röst som tyckte att världens politiker gjorde alldeles för lite. Hennes namn var Greta Thunberg och Dorothee fick ett uppvaknande.

Annons

– Jag fick dåligt samvete. Greta har ju rätt. Det måste göras mycket mer. Annars kommer vi inte ha någon planet kvar att leva på.

Detta är Dorothee Hildebrandt

Aktuell: Cyklar till FN:s klimatmöte i Glasgow som äger rum mellan 31 oktober och 12 november. Dorothee kommer stanna hela tiden och demonstrera vid platsen där mötet äger rum. Efter klimatmötet cyklar Dorothee hem igen. ”Då är det rätt kallt så jag ska nog mest åka tåg, men även cykla en del sträckor”.

Ålder: 71 år.

Bor: Katrineholm.

Från: Kassel i Tyskland. ”Flyttade till Sverige efter att ha blivit kär i en svensk kille”.

Familj: Lever själv, fyra barn och två barnbarn.

Intressen: Dansar bugg, går på konstutställningar, läser och är allmänt språkintresserad.

Dorothees råd till alla som vill leva mer miljövänligt: Börja i det lilla och självklara. Kasta inte saker i naturen och källsortera där hemma. Sen kan man försöka att inte ha bil om det är möjligt. Jag förstår att det inte fungerar för alla men kanske kan man reducera bilkörandet. Sen behöver man inte flyga inom Europa utan ta tåget i stället. Konsumera inte onödan och jaga inte det nya hela tiden. Man behöver till exempel inte ha den senaste mobilen.

Dorothee bestämde sig för att inte sitta med armarna i kors utan bildade facebookgruppen ”GrandmasForFuture”, vilket på svenska blir ”mormödrar/farmödrar för framtiden”. Namnet inspirerades av Gretas aktion ”FridaysForFuture” som samlat miljontals ungdomar världen över. Varje fredag har Dorothee ställt sig utanför kommunhuset i Katrineholm för att visa sitt klimatengagemang. Än så länge har bara en annan anslutit till uppropet.

– Vi välkomnar fler att ansluta och vi tänker inte ge upp.

Dorothee Hildebrandt lämnar Katrineholm den 1 september i år.
Färden blev jobbigare än Dorothee trodde och det fanns tillfällen då hon kände för att ge upp. ”I början tyckte jag att jag inte kom någonstans. Vissa dagar har jag varit nära att ge upp, men målet har motiverat mig".

Med det förnyade intresset för miljön började Dorothee se sig omkring om det fanns mer hon kunde göra. När hon läste om FN:s miljömöte i Glasgow kände hon instinktivt för att ta sig dit. Att ta tåget var för enkelt, det kunde ju alla göra, säger hon.

Först tänkte hon vandra och skrev en insändare i lokaltidningen om sällskap. Ingen nappade men Dorothees beslutsamhet förblev intakt.

Annons

Hon bestämde sig för att cykla istället. På sin rosa elcykel.

Färden planerades flera månader innan. Hon läste på om olika länders krav för vaccinering och tester som behövdes för att passera gränserna. Sedan var det bara att packa cykelväskorna och börja.

Från Katrineholm tog hon sig ner till Helsingborg och vidare till Malmö. Där hoppade hon på tåget till Danmark och klev av på första stationen, Kastrups flygplats.

Dorothee Hildebrandt redo för ännu en etapp efter en övernattning i Danmark.
Dorothee Hildebrandt redo för ännu en etapp efter en övernattning i Danmark.

– Det var lite roligt att komma upp där i ankomsthallen med min cykel.

Men Dorothee skulle verkligen inte sätta sig på ett plan. Hon hoppade upp på sadeln och avverkade färdens längsta etapp på cirka tio mil. Efter ytterligare ett stopp cyklade hon ombord på färjan till Puttgarden.

Via Tyskland och orter som Lübeck och Hamburg kom hon in i Nederländerna där färjan väntade från Hook van Holland till Harwich. Egentligen hade hon velat ta tåget genom tunneln från Frankrike till England, men ännu är det inte tillåtet att ta sin cykel ombord.

Detta är COP26

FN:s klimatkonferens COP26 är ett möte som samlar ledare från de flesta av världens länder. Syftet är att enas om vilka åtgärder som behövs för att begränsa temperaturökningen och klimatförändringarna.

COP26 är det 26:e årliga mötet för de länder som har undertecknat konventionen. Ett av målen är att få länderna att åta sig ännu ambitiösare mål för att minska utsläppen av växthusgaser.

Källa: consilium.europa.eu (den officiella informationsportalen för Europeiska unionen och Europeiska rådet).

Väl i Storbritannien stötte hon på sitt första problem som relaterade till covid 19. Hon behövde göra ett nytt test som hade beställts i god tid, men postmannen lyckades inte hitta henne.

Dorothee i England, någonstans mellan Peterborough och Stamford.
"Jag hoppas kunna påverka lite grann. Att de börjar göra mer och inte bara prata", säger Dorothee Hildebrandt.

– Men det löste sig med att jag fick ett nytt test, säger hon.

Sedan tog hon sig hela vägen upp till norra England på rätt knöliga brittiska vägar. Det är därifrån hon pratar med oss idag. Dorothee lär anlända i god tid innan mötet börjar. Då har hon cyklat i nästan 50 dagar. Väl framme har hon cirka tio dagar på plats innan mötet börjar den 31 oktober. Men sysslolös kommer hon inte att bli.

Annons

– Jag ska trycka upp flyers och dela ut och även fixa min skylt med ”GrandmasForFuture”. Sedan gick mitt cykelstöd sönder under resan och jag har beställt ett från min cykelaffär i Katrineholm. Här finns inga som passar.

Under mötet ska hon dela ut flygbladen och markera sitt stöd för miljörörelsen som kräver att mer måste göras för att länderna ska klara av att hålla vad de lovade på COP21 i Paris. Då enades nästan alla länder i världen om att hålla den globala uppvärmningen långt under 2 grader och sträva efter att begränsa den till 1,5 grader. Men det kommer bli väldigt svårt i nuvarande takt. Och EU:s klimatmål till 2030 är satt till att minska utsläppen till 2030 med minst 40 procent, men det anses inte räcka för att nå Parisavtalets mål.

– Mycket mer behöver göras. Jag är här för att visa det. Till exempel att man kan cykla i många situationer och vara miljövänlig. Kan jag göra detta för miljön så ska de också göra vad de kan, säger hon.

Så gjorde Dorothee resan

Dorothee cyklade från Katrineholm till Glasgow på sin elcykel. En sträcka på 2500 kilometer. Hon har bott hos privatpersoner som är anslutna till warmshowers.org, en sammanslutning av människor hjälper cyklister på resande hjul. Hon har även använt sig av couchsurfing.com, som öppnar upp sina hem för alla slags resenärer som behöver en soffa eller säng. Ett fåtal nätter har Dorothee bott på hotell. ”Det var när jag inte lyckades hitta något annat”, säger hon.

Annons