Annons

Annons

Annons

Säsong för godaste medicinen

äpplen för allergiker

Bättre minne, minskad risk för lungcancer och hjärt-kärlsjukdomar – det är bara några av äpplets alla positiva hälsoeffekter. Njut ett äpple – varje dag!

Ibland kan man verkligen fråga sig varför man gör som man gör. Som att köpa exotiska – och dyra – frukter som färdats över halva jordklotet när man har en så fantastisk inhemsk frukt som äpple. Världens godaste menar många. Klimatet här uppe hos oss i norr är nämligen perfekt för äpplen och gör dem aromatiska, saftiga och tunnskaliga – precis som ett äpple ska vara.

Om bara någon vecka börjar säsongen med de tidigaste sommaräpplena transparante blanche och astrakan. Sedan kommer alice och discovery tätt följda av aroma, james grieve och filippa i september–oktober. Flera av dessa bör ätas direkt medan vinteräpplen som belle de boskoop, ingrid marie och cox orange, som mognar i oktober–november, kan lagras länge.

Under mer än halva året kan vi botanisera och njuta av mängder av svenska sorter, var och en med sin alldeles egna karaktär och smak. Ungefär som viner. Ett tips för den som brukar handla äpplen utan annan beteckning i affären än”Gröna äpplen” eller ”Röda äpplen” är därför att pröva lite olika sorter och jämföra – precis som vid en vinprovning – utseende, doft och smak.

Förbättrar minnet

Äpplen är inte bara goda, de är nyttiga också. Ja, inte bara allmänt nyttiga för att de innehåller vitaminer och mineraler. Nej, de är mer hälsosamma än så visar flera forskningsrapporter.

”An apple a day, keeps the doctor away” (Ett äpple om dagen håller doktorn borta), sa man förr. Och så rätt man hade. Ett par äpplen varje dag förbättrar minnesförmågan och kan också motverka och till och med förbättra vissa symtom vid alzheimer. En av orsakerna antas vara att äpple är så rikt på antioxidanter. En av dem, quercetin, har visat sig minska risken för dödlighet i hjärtsjukdom och lungcancer. Och en finsk studie som följde nio tusen män under tjugoåtta år kom fram till att den som äter mycket äpplen har lägre risk att drabbas av stroke. Det förklaras av det stora innehållet, främst i skalet, av fytokemikalierna fenoler och flavonoider, även det antioxidanter.

Antioxidanterna i äpplen tros också ligga bakom andra hälsoeffekter som att hämma tillväxten av cancerceller. I en polsk studie såg man att hos dem som äter mer än ett äpple om dagen halveras risken att få tarmcancer.

Äpplen är också rika på pektin, en löslig kostfiber som ger näring till de goda bakterierna i tarmen och håller magen i balans. Några äpplen per dag sänker det dåliga LDL-kolesterolet visar en EU-finansierad studie.

Äta äpplen borde därför de flesta göra. Men har man äppelallergi går man miste om allt detta. Boven i dramat är det allergiframkallande proteinet Mal d 1. På Balsgård växtförädlingsanstalt har man därför gjort försök att få fram ett äpple med så låga halter, eller helst inga alls, av proteinet att det kan ätas av alla. Efter flera år hade man korsat fram ett äpple som tycktes ha de rätta egenskaperna, men vid försök visade det sig att även detta äpple, som verkat så lovande, ibland kunde innehålla mer Mal d 1 än väntat.

Men det inte alls säkert att du måste avstå helt från äpplen. Det finns sorter som innehåller låga halter man kan pröva.

Äpplen med låga halter Mal d 1:

* Transparente blanche

* Gloster

* Discovery

* Ingrid marie

* Belle de boskoop

* Cox pomona

* Filippa

* Hampus

* Santana

Skalade äpplen brukar tålas bättre.

Undvik dessa:

* Aroma

* Golden och red delicious

* Granny smith

Tips från en allergiker:

Ställ äpplet i mikron 15–30 sekunder. Sedan kan det ätas

 

AV ELEANOR MARTINSDOTTER

 

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)Annons


Annons
Senaste från allas