Annons
Annons


Julens godaste sill!

Här bjuder vi på två supergoda sillinläggningar!

sillinläggning

Österlensill

Tid: ca 30 min + 3 dygns lagring

Lag:
3 dl vatten
1/2 dl ren ättika, 24 %
1 msk salt (Obs! ej Seltin)

500 g färska strömmingsfiléer
2 1/2 dl strösocker
18 krossade vitpepparkorn
18 krossade kryddpepparkorn
1 smulat lagerblad
1 hackad gul lök
1 hackad rödlök
1 knippa dill
1 msk hackad gräslök
1/2 dl ättiksprit, 12 %

1. Blanda ingredienserna till lagen. Skölj strömmingen och dra bort skinnet. Låt filéerna ligga i lagen ca 12 timmar tills de är vita och fasta. Slå ut lagen.
2. Varva avrunnen sill, socker, kryddor, lök, kryddgrönt och ättiksprit i en glasskål. Låt stå kallt 2–3 dygn.

sill till jul

Senapssill.

Senapssill

Tid: ca 10 min + tid i kylen

1 förpackning 5-minuterssill, 420 g
ca 2 dl turkisk eller grekisk yoghurt, gräddfil eller crème fraiche
2–3 msk grovmald stark och söt senap
ca 1/2 dl hackad dill
ev svartpeppar

1. Ta upp sillen och låt den rinna av. Skär den i mindre bitar.
2. Blanda yoghurten, senap och dill. Blanda ner sillen. Låt stå kallt en stund före servering. Smaka eventuellt av med peppar.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Anders Norrsell

Läs också: Hur länge håller sillen?

Ägg&sill ala 14

Ägg&sill ala 14

LÄS OCKSÅ

(12)
(1)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…