Annons
Annons

Annons

Ska det vara röd- eller brunkål på julbordet?

Rödkål

Kan du reda ut begreppen röd- och brunkål åt mig. Via min skånske svåger har jag förstått att brunkålen äts mest där, men till vårt sörmländska julbord brukar vi bara ha rödkål. Stämmer det att man har olika sorters kål beroende på var man kommer ifrån?

Grönsaksälskaren

 

Elisabeth svarar:

Det stämmer att den kål som vi äter till julskinkan oftast hör ihop med vilken landsända vi kommer från.

Skåne har sin brunkål som tillagas av vitkål och som regel innehåller en hel del sirap.

I Mellansverige förekommer rödkålen mest till julbordet. Den tillagas av rödkål. För att inte den fina röda färgen ska försvinna vid kokningen brukar man alltid tillsätta en syrlig ingrediens.

Det finns ytterligare en traditionell kålsort som man kan härleda geografiskt. Det är långkål som hör ihop med Halland. Den tillagas av grönkål och kokas först i skinkspad eller buljong och sedan sjuder man den med lite grädde så att smaken blir mild och fyllig.

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…