Annons
Annons


Ska vitan vispas kall eller varm?

vispa äggvitor

Jag hörde nyligen att äggvita går lättare att vispa om den är rumsvarm. Jag har alltid trott att det var tvärt om. Själv använder jag jämt kalla äggvitor direkt från kylen, precis som man använder kall vispgrädde när den vispas till fast skum. Vilket är rätt?
Lisbeth E

Annons

Det stämmer att äggvita får en bättre vispbarhet om den är rumstempererad. Rent tekniskt beror det på att äggvitan får en lägre ytspänning när den är lite varmare och det gynnar skumbildningen.

När det gäller vispgrädde är det kyla som gäller för god vispning. Då är man ute efter en bra kristallbildning vilket ökar vid kyla.

Läs mer här:

Varför blir marängbottnarna sega?

Äggvitor i frysen

 

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…