Annons

Annons

Annons

Vet du vad skillnaden är mellan påskmust och julmust?

Har du också funderat på vad som egentligen är skillnaden? Nu kan du sluta undra. Här är svaret!

Påskmust.

Smakar påskens must annorlunda?

Vad vore påsken utan påskmust? Och vad vore julen utan julmust? Inte alls detsamma, tycker nog många. Men vad är egentligen skillnaden mellan de båda musterna – och finns det över huvud taget någon skillnad, förutom etiketten?

Enligt källor är receptet för mustextraktet, som säljs vidare till bryggerierna av tillverkaren AB Roberts, hemligt. Endast tre personer sägs känna till de exakta ingredienserna i extraktet och dess mängd. Totalt ingår ett 30-tal ingredienser.

Ett definitivt svar

Webbsajten Addicted to Julmust har gjort en jämförelse av ingrediensförteckningar från 12 olika sorters julmust respektive påskmust av samma fabrikat och kommit fram till att de i stort sett är identiska. Någon ingrediens angavs bara i annan ordning på ett av fabrikaten. Då måste det ju vara samma sak, eller?

För att få ett definitivt svar ringde Aftonbladets sajt lajkat.se upp bryggerikoncernen Carlsberg, som producerar det kända varumärket Apotekarnes påsk- och julmust.

– Det som skiljer musterna åt är tillfälle och upplevelse. Vi tillverkar dem på samma sätt, men sedan handlar det om lagring och så vidare. Säkert är i alla fall att vi upplever smaken som annorlunda, säger Henric Byström på Carlsberg till lajkat.se.

Hur kan det smaka annorlunda?

Svaret blir alltså att det ÄR samma sak, men att det upplevs som annorlunda. Varför? Jo, för att smakupplevelser bygger på sinnesintryck som tillfälle, sällskap, ljud, ljus, färger och humör. Vi lurar alltså oss själva att tro att musterna smakar olika beroende på om det är jul eller påsk.

Nu kan du i alla fall sluta funderar över skillnaderna – och bara njuta. För visst smakar de precis lika gott?

Läs också: Så många steg måste du gå för att förbränna ett glas påskmust!

Källor: addictedtojulmust.se och lajkat.se

LÄS OCKSÅ

(291)
(0)Annons


Annons
Senaste från allas