Annons

Annons

Annons

Skyddsvärda svenska pärlor

Under sommaren har allmänheten haft chansen att föreslå sina speciella favoritplatser i naturen. Nu har en jury utsett 21 vinnare – en i varje län – i WWF:s sommarkampanj Svenska Pärlor. Platserna är naturområden som saknar eller behöver bättre skydd.

Svenskarna tipsat WWF om nästan tusen naturområden. Expertjuryn har valt ut en vinnare för varje län som offentliggörs i dag. I sin bedömning har juryn bland annat utgått från ett områdes höga bevarandevärde och betydelse för naturupplevelser – och behovet av skydd. Sverige har en fantastisk natur – men många livsmiljöer och arter hotas.

I dag når Sverige varken upp till våra nationella eller internationella miljömål. Enligt de internationella målen vi antog i Nagoya ska minst 17 procent av våra land- och vattenområden och minst 10 procent av våra kust- och havsområden skyddas till år 2020. Endast cirka 13 procent av våra landområden och cirka 5 procent av våra havsområden är formellt skyddade. Bland 27 EU-länder ligger Sverige på plats 19 när det gäller hur stor landareal vi procentuellt sett har skyddat och på plats 18 för statens avsatta miljöbudget av BNP.

– Målet med Svenska Pärlor är att öka arealen och kvalitén av skyddade land- och vattenområden i Sverige. Det stora engagemanget hos allmänheten hjälper oss i vårt arbete att engagera politiker och beslutsfattare för att stärka naturvården och leva upp till våra internationella åtaganden om utökat skydd av vår natur och inte som nu – dra in på resurserna till naturvård, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Hela listan på de utsedda Svenska Pärlorna:

Blekinge, Mörrumsåns oskyddade delar

Dalarna, Vildmarksriket

Gotland, Ojnareskogen

Gävleborg, Grinduga fjärilsväg

Halland, Ugglarp

Jämtland, Gullhög- Tönningfloarna

Jönköping, Östra Vätterbranterna

Kalmar, Emån

Kronoberg, Odlingslandskapen vid Krokshult

Norrbotten, Rissajaure (Kerkevaggejaure)

Skåne, Djurrödsdalens dalgång

Stockholm, Råstasjön i Solna

Södermanland, Båven

Uppsala, Björns skärgård

Värmland, Glaskogen

Västerbotten, Vindelfjällen med vindelälven

Västernorrland, Mjällådalen

Västmanland, Svartådalen med fläcksjön

Västra Götaland, Bullaresjöarna/Enningdalsälven

Örebro, Lerbäcksmon

Östergötland, Eklandsskapet (Linköping, Åtvidaberg, Kinda)

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)Annons


Annons
Senaste från allas