Annons
Annons


Fem smarta tips mot cykelstölder

Att ta sig fram per cykel har blivit allt mer populärt även i storstäderna och fler investerar i dyrare cyklar. Det innebär också att tjuvarna blivit allt mer intresserade av att stjäla cyklarna då de kan säljas till ett bra pris på andrahandsmarknaden.

hjhjkjhou

Det stjäls ca 260 cyklar om dagen under sommaren. Här får du tips om hur du kan skydda dig. Foto: Shutterstock

Men även den som har en normaldyr cykel kan med enkla medel minska risken för att bli bestulen. Varje dag i sommar stjäls det i snitt 262 cyklar. Se till att din inte blir en av dem!

– Cyklar stjäls oftast på offentliga platser eller i anslutning till ägarens bostad och tyvärr är det mycket få cykelstölder som klaras upp, säger Lotta Mauritzson, ansvarig för rådgivning på SSF Stöldskyddsföreningen.

Kräver extra försäkring

En normaldyr cykel omfattas för det mesta av hemförsäkringen men dyrare cyklar kräver många gånger en extra försäkring. Det är viktigt att kontrollera vilka försäkringsvillkor som gäller vid till exempel stöld, eftersom det kan variera mellan olika försäkringsbolag.

Annons

– Låset och hur man låser fast sin cykel är det som är avgörande för att få ha sin cykel kvar och låsningen är också ett krav för flertalet försäkringar, säger Lotta Mauritzson.

Här är fem tips för att få behålla cykeln i sommar:

  1. Lås cykeln med minst ett certifierat cykellås eller hänglås samt kätting i klass 2
  2. Lås fast cykeln i ramen i ett fast föremål även utanför hemmet
  3. Parkera cykeln så öppet som möjligt, på en plats där det rör sig mycket folk
  4. Märk och registrera din cykel med t ex DNA-märkning eller i ett stöldskyddsregister
  5. Lås in cykeln när du inte använder den.

Fler tips och information om certifierade lås finns på stoldskyddsforeningen.se.

LÄS OCKSÅ

(18)
(0)

Annons

  • Pärsan

    Lägg till ISR-märkning under punkt 4 och därmed kan både polisen och privatpersoner se om din cykel är rapporterad stulen eller slaktad. Hur enkelt http://www.isrcodecheck.se som helst med hjälp av mobilen och en gratisapp.


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…