Annons
Annons

Annons

Smulpaj med äpplen på skånskt vis

Kavring i äppelpaj är ett klassiskt skånskt recept. Det ger desserten en lite mustigare smak och passar perfekt med frukten. Servera gärna med lite vispad grädde eller vaniljsås.

Äpplen, kanel och kavring – klassisk skånsk delikatess.

Äpplen, kanel och kavring – klassisk skånsk delikatess.

Smulpaj med äpplen på skånskt vis

4–6 port
Tid: 50 min

5–6 äpplen
1 tsk kanel
2 msk socker
ca 6 skivor kavring (inte kryddad med anis eller fänkål)
3/4 dl farinsocker
ca 1 1/2 msk kanel
ca 2 msk smör

Garnering:
50–60 g kallt smör
ca 1/2 äpple i tunna klyftor

1. Kärna ur och skiva äpplena i tunna klyftor. Blanda kanel och socker. Lägg äppelskivorna i en smord form, strö kanel-sockerblandningen över, blanda lätt. Sätt in formen i 200° i ca 15 min.
2. Putsa kanterna på kavringsskivorna. Bryt i mindre bitar, kör till smulor i en matberedare.
3. Lägg smulorna i en stekpanna med farinsocker, kanel och smör. Rosta smulorna på medeltemperatur tills det börjar se frasigt ut.
4. Ta ut formen med kaneläpplena, fördela de rostade brödsmulorna över. Hyvla över smör, lägg på äppelklyftor. Grädda i 200° i ytterligare 20–25 min tills äpplena mjuknat.
5. Servera vaniljglass, vaniljsås eller vispad grädde till.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Olof Abrahamsson

LÄS OCKSÅ

(38)
(0)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…