Annons
Annons


Smarriga smulpajen

Säsongens favorit! Blanda med nötter och äpplen – en härlig smakkombo. Superlätt och perfekt både som dessert och till fika.

Mumsig smuldeg med nötter.

Mumsig smuldeg med nötter.

Smulpaj med äpplen och nötter

ca 4 port
Tid: ca 15 min + 30 min i ugn

Smuldeg:
75–100 g blandade nötter
125 g kallt smör
2 1/2 dl vetemjöl
3/4 dl strösocker, råsocker
eller farin
ca 6 äpplen
1–2 msk strösocker
ca 1 tsk kanel (kan uteslutas)
kryddgrönt, citronmeliss eller mynta

Annons

Till servering:
vaniljsås, glass eller vispgrädde

1. Mixa nötter i matberedare till grovt hack. Häll i resten av smuldegsingredienserna och blanda snabbt och ”slarvigt” till en deg. Görs  degen för hand får nötterna hackas först.
2. Kärna ur och klyfta äpplena tunt. Lägg dem i en smord form. Strö över socker och önskad mängd kanel. Blanda.
3. Fördela smuldegen över äpplena. Grädda i 200° ca 30 min, eller tills äpplena mjuknat och degen fått färg.
4. Garnera med kryddgrönt. Serveras ljummen med vaniljsås, glass eller vispad grädde.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Erik Karlsson

Baka mer: Lyxig smulpaj

LÄS OCKSÅ

(27)
(4)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…