Annons
Annons

Annons

Snabbfixad och läcker nyårsmeny – glutenfritt

På max en och en halv timme lagar du alla tre rätterna i den här välkomponerade helt glutenfria menyn. Inled med en härlig förrätt med ost och valnötter. Huvudnumret är lax med romsås. Runda av med en dröm av choklad.

Getost, parmesan och ädelost i sällskap med sallad, valnötter och äpple.

Getost, parmesan och ädelost i sällskap med sallad, valnötter och äpple.

Förrätt:
Lyxig ostsallad

ca 4 förrättsport
Tid: ca 15 min

1 kruka romansallad
70 g blandsallad
120 g getost
120 g ädelost
50 g parmesanost
50 g valnötter
1–2 äpplen
crèma di balsamico med fikon

1. Fördela salladen på små förrättstallrikar. Lägg på skivad getost, strö över tärnad ädelost och hyvlad parmesan. Strö över valnötter.

2. Strax före servering: Kärna ur och tärna äpplena. Fördela på tallrikarna och ringla över crèma di balsamico.

Tips!  Servera med grissini.

 

Lättlagat och supergott

Lättlagat och supergott

Varmrätt:
Stek lax med baconfräs och romsås

ca 4 port
Tid: 35 min

1 påse fryst färskpotatis
ca 600 g skinn- och benfri mittbit av lax
ca 1 msk citronpeppar
1 pkt knaperstekt bacon
lätt förvällda sockerärter

Sås:
2 dl crème fraiche
75–100 g stenbits- eller löjrom
2 msk hackad rödlök
1 msk majonnäs
2 msk hackad dill
salt, peppar

Garnering:
dill
citron

1. Koka potatisen enl anvisn på förpackn.

2. Dela laxen i fyra portionsbitar. Krydda med citronpeppar. Stek i 200° ca 20 min.

3. Blanda såsen, smaka av med salt och peppar.

4. Strö baconet över laxen och servera med potatis, sås och lätt förvällda sockerärter. Garnera med dill och citronklyftor.

 

Krämig chokladtoppad mandelmassebotten.

Krämig chokladtoppad mandelmassebotten.

Dessert:
Chokladdröm

10–12 port
Tid: 35–40 min + ca 4 tim i kyl

Botten:
300 g mandelmassa
2 ägg

Fyllning:
200 g mjölkchoklad
250 g hackad mörk choklad
175 g smör
2 dl socker
5 ägg
1 dl vispgrädde

Garnering:
100 g vit choklad
2 dl blåbär
physalis
mynta

 

1. Riv mandelmassan och rör ner lätt uppvispade ägg. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 26 cm i diam – täck gärna botten med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen i 175° ca 20 min. Låt kallna!

2. Smält chokladen till fyllningen i en skål över vattenbad. Vispa smör och socker poröst, tillsätt äggen ett i taget under vispning. Vispa ner den smälta chokladen och grädden. Vispa ihop någon min. Häll fyllningen över mandelbottnen i formen och bred ut det jämnt. Låt stå i kyl några tim.

3. Skär ut tårtbitar och lägg på assietter. Värm den vita chokladen på låg effekt i mikro ca 30 sek i taget tills den mjuknat något. Hyvla den tunt med osthyvel och garnera med den samt bär och mynta. Servera ev med vispad grädde.

AV MARIANNE LILJENBERG
FOTO: ERIK KARLSSON

 

LÄS OCKSÅ

(23)
(0)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…