Annons
Annons


Ställ din fråga om trädgård till Karin

Problem med trädgården, blommar inte träden eller behöver du råd om krukväxter? Vår trädgårdsredaktör hjälper dig med alla frågor kring trädgård och blommor!

tradgardsfragor

 

Här kan du ställa en fråga till Allas trädgårdsexpert Karin Elmberg. Karin svarar inte bara på trädgårdsfrågor utan ger gärna också råd och tips om krukväxter.

Fråga Karin om blommor och trädgård

 • Dra filer hit eller
  Accepterade filtyper: jpg, gif, png.

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

Annons

 • Britt Rahmberg

  Hej Min fråga gäller en pion som jag har haft i tre år, de tidigare somrarna (förutom första året då ingen blomma kom) har det blivit en blomma. I år kom bladen tidigt och en knopp. Knoppen var ca två cm när den torkade ihop, bladen är gröna och fina. Plantan står bredvid ormbunkar och guldstav men dom har funnits hela tiden. Vad kan det bero på. Mvh

 • Charlotte

  Karin: Hej Britt!
  Pioner är i regel lättskötta perenner med små odlingskrav. Du skriver inte vilken slags pion det är, men jag antar att det är lukt- eller bondpion. De ska planteras relativt grunt, med rötterna ca 7 cm under jordytan. Hamnar de för djupt tjurar blomningen. Att blomknoppen inte utvecklas tror jag beror på försommartorka. Bladen är mer motståndskraftiga med sina mer läderartade yta, jämfört med pionblommans florstunna blad. Blir nästa försommar mycket torr, vattna och se om det hjälper. Annars skulle jag plantera om lite grundare för att locka fram blomknopparna.
  Varma hälsningar Karin Elmberg, Allas

 • as

  Hej
  Får alla svar på frågorna?Skickade in och trodde att man fick ett svar att frågan var mottagen som är nu vet jag inte om jag får svaret här på hemsidan eller om du skickar svaret via mail till mig eller om det nu har kommit fram till dig,Hoppas du svarar på frågan får jag söka vidare för att finna svaret..mvh as

 • karine

  Hej där!
  Visst får alla svar på sina frågor, både via mail och sedan utlagt här på vår hemsida. Vitsen är att våra blomglada läsare kan kika i frågelådan och se alla frågor och svar. Många har ju precis samma undringar. Efterhand kommer vi att ha ett helt grönt bibliotek där våra besökare kan gå in och läsa. Ibland är jag ute på reportage och hinner därför inte svara direkt, men så fort som möjligt får ni som frågar svar.
  Hälsar Karin Elmberg, hortonom och trädgårdsredaktör

 • Margaretha Rask

  Hej Karin. I år blev mitt gråpäronträd helt sjukt, nästan inga blad och definitivt inga päron på trädet. Vi planterade det för ca.4-5 år sedan. Vad kan ha orsakat detta + krusbärsbuskarnas blad torkade och såg maskätnade ut. Är det nån sjuka som har härjat i år? mvh. Margaretha Rask,Mantorp.

 • Margaretha Rask

  Hej Karin.
  Skrev till dej angående mitt ”sjuka päronträd oc mina krusbärsbuskar”.
  Kan du svara på min fråga? Och skicka via email,eller…?
  Mvh.Margaretha Rask,Mantorp.

 • Johanna

  Hej Margaretha! Karin är ledig men jag ska se om jag kan få tag i henne. Hon kommer att svara dig, jag är bara osäker på när. Hoppas du kan vänta. Ha en bra dag!

 • Margaretha Rask

  Hej Johanna.
  Tack för ditt svar. Jaha Karin är ledig, jaa det kan ju vara skönt ibland.
  Bra att du ska försöka få tag i henne,
  Ha en bra dag själv.
  mvh. Margaretha Rask,Mantorp.

 • Karin

  Hej Margaretha!
  Trädgårdsfrågorna ställs via gronmailen@allas.aller.se, så får ni läsare svar så fort som möjligt. Eftersom jag är mycket ute på reportage, besvarar jag inte alltid kommentarer här på sidan så fort. Så framtida trädgårdsfrågor hänvisar jag vänligen till frågelådan!
  I år har många träd och buskar drabbats av svampsjukdomar på bladen. Det är ingen fara och kommer att repa sig till nästa år.
  Hälsar Karin Elmberg

 • Margaretha Rask

  Hej Karin.Tack för svaret på min fråga angående päronträdet. Jag är jättenöjd.
  Mvh. Margaretha Rask,Mantorp.

 • Gun K Johansson

  Hej, jag har en underbart vcker rosa stor rododendronbuske
  nu har den fått något brunt på bladen både ovanpå
  och under det ser ut som rost, bladen är annars väldigt gröna och blanka så jag tror inte att den ”lider” av det bruna men det är så fult , jag har tvättat en del blad och då kommer det ej tillbaka men jag kan omöjligt tvätta hela busken både på ovan och undersidan,finns det någon annat knep

 • Allas redaktion

  Hej Gun!
  Så här års är det vanligt att svampar angriper bladen, de trivs och gror i den höga luftfuktigheten. Som du gissat far inte busken illa, men OM bladen börjar dala ska du samla ihop dem med en räfsa och slänga dem i soporna. Detta för att ingen smitthärd ska bli kvar i marken. Prova gärna att spruta med svavelpreparatet Cumulus, som motverkar bladsvampar. Finns i fackhandeln och är mycket drygt. Själv sprayar jag varje vår mitt persikoträd för att hindra krussjukan och det funkar prima!
  Lycka till, hälsar Karin Elmberg, trädgårdsredaktör

 • Ulla Nilsson

  Hej du skrev i Allas om Cumulus till Persiko träd, var kan jag köpa detta prepparat

 • Allas redaktion

  Hej Ulla!
  Cumulus finns i de flesta trädgårdsbutiker.
  Hälsar Karin Elmberg

 • Stefan

  Hej Karin!

  Jag har precis gjort en uppställningsplats för våra bilar. Det blev en skarp slänt som dränks i ljus från middagstid fram till solnedgång. Min utmaning är att hitta lämpliga, gärna krypande, växter. Det är gammal havsbotten så det är mestadels sand som växterna skall trivas i. Går det att lösa och har du tips på vilka växter som skull kunna trivas. Jag bor i södra Skåne, så zon 1 passar in.

  Vänligen
  Stefan

 • Allas redaktion

  Hej Stefan!

  Krypande, tåliga växter är släntens bästa vän. De binder jorden och hindrar erosion och forsande vatten. Eftersom det är gammal havsbotten behövs ingen extra gödning som annars kan vara begränsande för växtligheten. Här är några tåliga förslag som är fina under en lång tid av året:

  Sandkörsbär, Prunus pumila var depressa. En torktålig, marktäckande buske som blommar i vitt på våren, får vackra bär och sedan fin höstfärg. Blir drygt 30 cm hög och en planta täcker drygt 2 kvadratmeter.

  Krypoxbär, lingonoxbär och klippoxbär är alla låga med vårblomning, bär och fin höstfärg.

  Ros ‘The Fairy’ blommar i skyar av rosa från början av juli och långt in på hösten.

  Massor av vårblommande lökväxter är också ett fint kompliment. De bör trivas utmärkt i den väldränerade slänten!

  Lycka till hälsar Karin

 • Annhornell

  Bor i Norrland. Om jag köper rosor, schersminbuskar, rhododentron, kan de övervintra i ett lagerutrymme utan värme över vintern?


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…