Annons
Annons


Stor bönguide!

bonor

Svarta, vita, röda och gröna. Bönor finns i en mängd färger, storlekar och former. Gemensamt för dem är att de är rika på protein, fibrer, mineraler och B-vitamin samt har ett lågt fettinnehåll. Här är några av de vanligaste sorterna!

Annons
black-eye-bona

Black eye.

Black eye – dekorativa bönor som har fått sitt namn efter den svarta fläcken vid fästet. De har en mild smak och passar i såväl grytor som sallader, soppor och pastarätter. De kokta bönorna kan också ätas som de är med lite olja och eventuellt vinäger.

kidney-bonor

Kidney-bönor.

Kidney-bönor – denna njurformade böna har en fast konsistens och passar utmärkt i grytor men även i sallader. Vanligt förekommande i rätter med chili. De kan också serveras naturella med lite olivolja.

bondbonor

Bondbönor.

Bondbönor – har en mild nötaktig smak och mjäll konsistens. De kan kokas, stuvas samt användas i soppor, grytor, sallader, risotto och pastarätter. Bondbönor måste kokas i minst 10–15 minuter eftersom de innehåller en stor mängd lektiner, ett växtprotein som finns i alla bönor och som kan ge akut illamående om de är för dåligt kokta.

soybeans

Sojabönor.

Sojabönor – är mycket näringsrika. De har en proteinhalt på 30–50 procent och ett fettinnehåll på 15–20 procent. Bönorna passar i sallader och grytor samt att mosas till vegetariska biffar eller röror. Edamame är unga, gröna sojabönor som kan användas i sallader, soppor och grytor men också ätas som snacks. De finns att köpa frysta.

vita-bonor

Stora vita bönor.

Stora vita bönor – kallas också limabönor eller smörbönor. De har en mild, neutral smak och kan ätas som ensamrätt eller i sallader, grytor och soppor. En klassiker på burk i tomatsås samt i chili con carne. Bönorna mosar sig om de får koka för länge.

cannellini

Cannelini.

Cannellini – är medelstora vita bönor, egentligen vita kidneybönor, med krämig konsistens. De passar utmärkt i sallader, soppor och grytor. Bönorna behåller sin form vid kokning.

svarta-bonor

Svarta bönor.

Svarta bönor – är egentligen svarta kidneybönor. De kan serveras som ensamrätt eller i sallader, soppor, grytor och till tacos. Bönorna ger ifrån sig svart färg när de kokas så koka dem inte med exempelvis vita bönor.

 

borlotti-bonor

Borlotti-bönor.

Borlotti – en delikatess med sin milda, aromatiska smak och krämiga konsistens. En klassiker i det italienska köket som är god i sallader, soppor, grytor, pastarätter och risotto. Kan också serveras kalla med lite olivolja. Bönornas spräcklighet försvinner vid kokning.

Av Charlotte Kask

LÄS OCKSÅ

(12)
(0)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…