Annons

Annons

Annons

Varning: Stress och utmattning syns i din hjärna

Visste du att långvarig stress och utmattning kan ge mätbara defekter i hjärnan? Nyare studier visar att områden i hjärnsubstansen påverkas så allvarligt att forskarna talar om hjärnskador.

Kvinna med värk i huvudet.

Långvarig stress kan ge skador på hjärnan.

Stressforskare vid Karolinska Institutet och Stressmottagningen har i nyare forskningsrapporter – från både 2013, 2014 och 2015 – lagt fram vetenskapliga belägg för att utbrända personer uppvisar direkta skador på hjärnan.

Studierna har genomförts på personer med symtom på kronisk arbetsrelaterad stress. Med magnetkamera har forskarna bland annat studerat hjärnans grå substans, som till största del består av nervceller.

Hos stressade personer har den del av hjärnan som hanterar impulser på ett logiskt sätt visat sig ha betydligt mindre grå substans än hos de icke stressade personerna.

Förbindelser bryts

HjarnaNär en människa i normala fall utsätts för stress förmedlar mellanhjärnan informationen vidare till storhjärnan, som tolkar situationen och fattar ett rationellt beslut.

För utbrända personer däremot, har stressen skadat kroppen under så lång tid att mellanhjärnan inte längre står i förbindelse storhjärnan.

– Personer med utmattningssyndrom visade sig ha sämre kontakt mellan mellanhjärnan och storhjärnan. Systemet som förmedlar stressreaktioner har varit på under så lång tid att det stänger av kontakten med storhjärnan, säger docent Aleksander Perski, en av forskarna bakom studierna, till tidningen Kommunalarbetaren.

Defekterna i hjärnan bidrar bland annat till försämrat minne, koncentrationssvårigheter, dålig beslutsförmåga och sömnproblem.

Läs också: Vet du vilken typ av motion som är bäst för hjärnan?

Tid att läka

Skadorna på hjärnan kan dock läka, menar forskarna, men det sker inte omedelbart.

– Det kan ta upp till några år, säger Aleksander Perski till tidningen Kommunalarbetaren och tillägger:

– Även problemen med minnet och koncentrationsförmågan normaliseras, men det tar lång tid. Fysiskt kan personerna vara helt okej, men det är inte säkert att huvudet är det. Dessutom får personerna räkna med att ha kvar en känslighet för stress.

För att bli av med skadorna krävs återhämtning, fysisk träning, dagsljus och rekreation som exempelvis vistelse i naturen. Även förändringar i arbetsmiljön och minskad arbetsbelastning är grundläggande, eftersom det är i arbetslivet som stressen ofta uppstår.

Läs också: Se upp: 9 tecken på att du snart är utbränd!

Källor: Stressmottagningen i samarbete med Karolinska Institutet samt fackförbundstidningen Kommunalarbetaren

LÄS OCKSÅ

(129)
(0)Annons


Annons
Senaste från allas